Åtta av tio ovetande om omställningsstödet

Rear View Of High School Students Walking Into College Building Together

Åtta av tio arbetande svenskar känner inte till det nya omställningsstödet som träder i kraft från och med 1 oktober 2022. Samtidigt ser många fördelarna: nära nio av tio tror att ett studiestöd för erfarna förbättrar chanserna på arbetsmarknaden. Det visar en ny Sifo-undersökning som bemanningsföretaget Ranstad låtit göra.

Från och med första oktober kan svenskar i sysselsättning ansöka om ett nytt omställningsstudiestöd som ska bidra till kunskapsutveckling på arbetsmarknaden. En ny Sifo-undersökning från Randstad visar dock att åtta av tio (79%) arbetande svenskar saknar kunskap om studiestödet. 

– Det här är en jättemöjlighet som jag hoppas att fler får kännedom om när stödet nu träder i full kraft och man också börjar kommunicera mer om det, men det kommer nog att ta några år innan vi ser effekterna av detta, säger Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart.

Gabriella Nilsson menar att många kan se det som ett startskott för en ny fas i karriären.

När svenskarna får stödet förklarat för sig så uppger nio av tio (86%) att de ser fördelar med ett studiestöd för erfarna på arbetsmarknaden. Över hälften (55%) tror att det ökar möjligheten till en ny anställning i en annan bransch. Drygt en av tre (36%) tror att stödet kommer att leda till en stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser och nästan lika många (34%) menar att det ökar möjligheten att utvecklas i sin nuvarande anställning. 

 – Fördelarna för den enskilde medarbetaren är uppenbara – men även företaget tjänar på förändringarna som skapas genom omställningsstudiestödet. Med proaktiv kompetensväxling och kunskapsförstärkning kan arbetsgivare även i tider när konjunkturen växlar få större möjlighet att jobba med utveckling av verksamheten, för att  kunna säkerställa tillväxt, produktivitet och lönsamhet på lång sikt, säger Gabriella Nilsson på Randstad RiseSmart.

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med det nya stödet som delas ut av Centrala studiestödsnämnden (CSN), kan man studera och bredda sina kompetenser. Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som man kan fylla på med. Man behöver vara 27-62 år gammal för att kunna ansöka om stödet. Man måste även vara etablerad och aktuell på arbetsmarknaden, det vill säga ha arbetat 8 av dem senaste 14 åren och 12 av dem senaste 24 månaderna. Stödet kan man få i 44 veckor; längre om man studerar på deltid.

Läs mer på Randstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr