Ungefär hälften av landets småföretagare är inte medlemmar i någon a-kassa. Det är synd, tycker Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef på Småföretagarnas A-kassa, SMÅA.
– Som företagare är man redan med och finansierar det svenska trygghetssystemet genom skatter och avgifter, säger hon. Men om något skulle hända företaget, om man vill börja studera eller byta jobb så får man inte del av det systemet om man inte har en arbetslöshetsförsäkring, det vill säga medlemskap i en a-kassa. Även välmående företag kan råka ut för oväntade händelser, se bara vad som hände inom exempelvis besöksnäringen under pandemin.
A-kassan är alltså en försäkring som kan ge ersättning vid arbetslöshet. Medlemsavgiften i SMÅA är 159 kronor per månad och ersättningen vid arbetslöshet upp till 1 200 kronor per dag i högst 300 ersättningsdagar.
– Det betyder att man får igen ett helt års medlemsavgifter på bara ett par dagar, säger Jessica. Ett bra skydd som gör att det borde vara självklart att försäkra sin inkomst, precis som man försäkrar sitt företag, sitt hem eller sin bil.
Den med högre inkomst kan dessutom lägga till en inkomstförsäkring som försäkrar lönen upp till 80 000 kronor per månad.
– Då får man 80 procent av inkomsten i antingen 100 eller 200 dagar, säger Jessica.
SMÅA har funnits sedan 1969 och har i dag drygt 100 000 medlemmar från små och medelstora företag i alla branscher. Det gör SMÅA till Sveriges största a-kassa för företagare.
– Företagare i alla branscher och med alla bolagsformer kan bli medlemmar. Vi försäkrar även företagarens familjemedlemmar om de arbetar inom företaget.
SMÅA är specialiserade på företagarfrågor och har även som målsättning att påverka och förbättra förutsättningarna att driva småföretag i Sverige.
– Vår storlek ger oss bra möjligheter att påverka beslutsfattare, säger Jessica. Ju fler medlemmar vi har, desto starkare blir vi också i kommunikationen med riksdag, regering och riksdagspartier.