Företagen nöjdare med företagsklimatet i kommunerna

ernster geschäftsmann kopft an die tür seines chefs

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i landets kommuner är trenden tydlig. Företagen upplever ett klart förbättrat klimat. Förklaringen kan ligga i att pandemin sätter fokus på att stödja företagen och alla som sysselsätts där. Kommunerna har tagit initiativ till tätare kontakter och erbjudit tjänster och lättnader för företagen under pandemin som sannolikt får sin uppskattning i enkäten.

Men det finns också en större medvetenhet och vilja i kommunleden och många politiker förstår att förbättra företagens förutsättningar att växa och utvecklas ger sysselsättning och ökade skatteintäkter i kommunen. Insikten att bra villkor för näringslivet får kakan att växa och kommunen att utvecklas har slagit rot. Företag och entreprenörer ger jobb och skatteintäkter men även affärer, kultur, nöjen och innovationer.

– Hur vi än vrider och vänder på siffrorna, är slutsatsen entydig: Trenden visar på ett bättre företagsklimat och det sammanfattande omdömet når högsta nivån på tio år. 152 kommuner får högre betyg, 75 får sämre, säger Björn Lindgren, avdelningschef Politiker & Lokalt företagsklimat.

Genomgående för de kommuner som får höga betyg är ett energiskt politiskt ledarskap. Bra förutsättningar för företagen är en prioriterad fråga, som politikerna förväntar sig att tjänstemännen följer upp. Dessutom är de inte sällan långsiktiga i sitt arbete. Flera framgångsrika kommuner har haft ett högt omdöme under många år, förklarar Björn Lindgren för tidningen näringslivet.

Kommuner med högst betyg på det sammanfattande omdömet:

Vårgårda 4,8

Munkfors 4,7

Grästorp 4,5

Götene 4,5

Timrå 4,4

Markaryd 4,4

Habo 4,3

Höganäs 4,3

Trosa 4,3

Kungsör 4,3

Hitta din kommun här

Det här utmärker kommuner med bra företagsklimat:

  • Starkt engagemang från politisk ledning och kommunchef
  • Lyssnar till företagen och genomför förbättringar
  • Service, service och service i myndighetsutövningen, hjälper företagen att göra rätt

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr