Företagen har 46 miljarder i skatteskuld efter Corona

konkursnotis

Svenskt Näringsliv har analyserat effekterna av de tillfälliga skatteanstånden som infördes för att rädda företag under Coronakrisen. Av de totalt 152,9 miljarder som betalats ut i tillfälliga skatteanstånd har 46,1 miljarder kronor fortfarande inte återbetalas.

Stödet skulle vara tillfälligt, men ligger kvar. Företagen sitter med 46 miljarder kronor i skatteskulder efter pandemin och flera experter varnar nu för att en konkursvåg snart sveper över Sverige. ”Det kommer att leda till stora samhällsekonomiska förluster”, säger chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt till Tidningen Näringslivet.

De företag som varit beviljade anstånd men har svårt att betala tillbaks nu, kan ansöka om ytterligare 36 månaders avbetalningsplan. De flesta beviljas enligt Andreas Öbrink på Skatteverkets Borgenärsprogram. Om man dock inte följer planen kommer ärendet att lämnas till kronofogden för indrivning.

Det kommer enligt Svenskt Näringsliv att leda till en ökad konkursväg då många av de företag som nu står i skuld och har svårt att betala tillbaka kan liknas med ”Zombieföretag”, företag som inte är lönsamma och men som ändå drivs vidare med hjälp av lån.

Läs mer här

Läs rapporten ”Tillfälliga skatteanstånd: En tickande bomb?”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr