Företag som fuskar med korttidspermittering jagas

Den 14 maj lägger regeringen fram ett förslag om utökade korttidspermitteringar. Samtidigt kommer sanktioner för dem som fuskar med stödet att föreslås.

Dock är det ännu ingen som vet om fusk förekommer utan det är endast antaganden från politikens sida. Inga anmälningar har enligt Fplus inkommit till varken Visita, Svensk handel eller Svenskt Näringsliv om fusk. Samtidigt tar organisationerna allvarligt på fusk och det kan från visitas fall leda till uteslutning.

– Att som näringsidkare sko sig på krisen är ynkligt och jag hoppas att den som gör det skäms. säger Åsa Eriksson (S) som är ledamot i näringsutskottet

Åsa menar även att det finns en enighet över partigränserna om att införa straffåtgärder mot de som missbrukar systemet men säger att det inte handlar om någon särskild bransch som är mer representativ utan att det förekommer exempel från hela landet och i olika sektorer.

Tillväxtverkets bild är att de flesta vill göra rätt för sig.

Tillväxtverket och Skatteverket är de myndigheter som har i uppdrag att hantera och följa upp permitteringsstödet. 56 000 ansökningar varav dryga 41 000 har beviljats har hittills inkommit till tillväxtverket. 18 miljarder har hittills utbetalt. Alla som fått stöd kommer att följas upp om tre månader för att se om det preliminära stöd man fått motsvarade behovet.

Tillväxtverket har även inrättat en tipsfunktion dit man kan lämna anonyma tips om fusk.

– Vår bild är att de flesta företag vill göra rätt för sig, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket till Fplus.

Läs mer här

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar