Företag som fuskar med korttidspermittering jagas

348C3AEE-A57D-4786-809B-5EF5B377CE43

Den 14 maj lägger regeringen fram ett förslag om utökade korttidspermitteringar. Samtidigt kommer sanktioner för dem som fuskar med stödet att föreslås.

Dock är det ännu ingen som vet om fusk förekommer utan det är endast antaganden från politikens sida. Inga anmälningar har enligt Fplus inkommit till varken Visita, Svensk handel eller Svenskt Näringsliv om fusk. Samtidigt tar organisationerna allvarligt på fusk och det kan från visitas fall leda till uteslutning.

– Att som näringsidkare sko sig på krisen är ynkligt och jag hoppas att den som gör det skäms. säger Åsa Eriksson (S) som är ledamot i näringsutskottet

Åsa menar även att det finns en enighet över partigränserna om att införa straffåtgärder mot de som missbrukar systemet men säger att det inte handlar om någon särskild bransch som är mer representativ utan att det förekommer exempel från hela landet och i olika sektorer.

Tillväxtverkets bild är att de flesta vill göra rätt för sig.

Tillväxtverket och Skatteverket är de myndigheter som har i uppdrag att hantera och följa upp permitteringsstödet. 56 000 ansökningar varav dryga 41 000 har beviljats har hittills inkommit till tillväxtverket. 18 miljarder har hittills utbetalt. Alla som fått stöd kommer att följas upp om tre månader för att se om det preliminära stöd man fått motsvarade behovet.

Tillväxtverket har även inrättat en tipsfunktion dit man kan lämna anonyma tips om fusk.

– Vår bild är att de flesta företag vill göra rätt för sig, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket till Fplus.

Läs mer här

2 svar

  1. Hur går det med fuskarna. Kan ni inte erkänna att ni har problem med detta. Ni bara klagar på staten ioch hur lite och sakta det går. Hjälp till istället jaga fuskarna så vi får nån rättvisa. Det går ju bara inte att strö ut våra pengar hur som helst, det borde väl till och med ni förstå

    1. Hej Per Anders, jo jag läste artikeln i HN.
      Och det finns säkert företag som missbrukar de stöd som sätts i verket, men det innebär inte att alla, ens många gör det. På samma sätt som A-kassa och VAB och sjukersättning missbrukas av en och annan löntagare innebär det inte att många gör det och gör inte att systemen skall tas bort, tvärtom bör systemen stärkas och göras tryggare för både företagare och deras anställda. Företagarförbundet kämpar och driver opinion för företagen och fackföreningar kämpar och driver opinion för löntagarna. Vi kommer fortsätta att kämpa för bättre och tryggare villkor för företagen endast då kan dessa skapa arbetstillfällen i Sverige. 4 av 5 nya jobb skapas i småföretagen, vilket innebär att dessa är den största möjligheten för minskad arbetslöshet, därmed genereras mycket skattepengar som kan stärka välfärden. Det tjänar vi alla på. Det skapar ett bättre Sverige.
      Ha en bra helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr