Den verkliga ekonomiska krisen kommer i andra kvartalet, eller…

Flera ekonomer varnar nu för att vi bara sett början av den ekonomiska krisen, och att andra kvartalet blir ett ”skräckkvartal”. Analytikern peter Malmqvist jämför första kvartalet som endast till dels drabbades av en Coronaeffekt och ändå visar på ett signifikant tapp mot 2019, vilket tyder på att Q2 kommer se mörkt ut.

Även Håkan Frisen som är prognoschef på SEB säger till sajten Fplus att deras prognoser pekar på ett riktigt dåligt kvartal.

Båda två fokuserar främst på de stora företagen men i kölvattnet kommer såklart alla de mindre att påverkas både indirekt av storföretagen och direkt av konsumenters efterfrågan.

– Det är i första hand tjänstesektorn och resebranschen som har drabbats. Industrin har klarat sig relativt bra även om vissa segment har problem. Men till slut så kommer en efterfrågechock även att slå till där. Man kan inte amputera av ett ben och hoppas att allt ska rulla på som vanligt, säger Håkan Frisén.

Men andra är mer positiva…

Danske Banks chefekonom Michael Grahn säger till Fplus att analytiker försöker trumfa över varandra i skräckprognoser och tvärtom ser en vändning nu. Han säger att många länder börjar öppna upp igen nu i maj och att den värsta stängda tiden nu är över. Frågan är då hur snabbt konsumtion kommer igång igen?

läs mer här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar