Få företagare anmäler cyberbrottslingar

hacker informatique

CYBERBROTT

Endast var tjugonde cyberattack mot företag anmäls till polisen, enligt statistik från it-säkerhetsbolagen.

Endast 259 anmälningar från företag och privatpersoner om cyberbrottslingar har inkommit till polisen. Det är en kraftig ökning mot fjolåret då endast 159 anmälningar gjordes, men enligt IT-säkerhetsföretagen är mörkertalet stort. Deras statistik visar att endast 3-5 procent av brotten anmäls.

Ransomware-attacker ökar, med syfte att pressa företag på pengar, vilket innebär att företagens kunddata och andra filer tas som ”gisslan”, oftast genom att infektera bolagens system med skadlig kod. Sedan hotar utpressaren att publicera eller förstöra datan om de inte får pengar.

Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-Brottscentrum, betalar runt 80 procent av företagen hela eller delar av lösensumman, även det enligt uppgifter från it-säkerhetsföretagen. Eftersom så många betalar är det ett lukrativt bedrägeri för cyberbrottslingarna. Hade ingen betala så hade attackerna slutat.

– Om man betalar har det visat sig att man hamnar på en lista över företag som betalar och ofta blir utsatt igen. Dessutom får man ofta inte tillbaka filerna. Säger Jan Olsson till tidningen Näringslivet.

Jan Olsson understryker att det är viktigt att polisanmäla. Endast då får polisen in mer information om de kriminella aktörerna och kan bidra med informationen till det samarbete som svenska polisen har med Europol. Dessutom kan man få hjälp av polisen med hur man ska gå tillväga efter att man utsatts för en utpressningsattack.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr