Etableringsjobb till våren – men bara för företag med kollektivavtal

Företagarförbundet  Mathias

Enligt tidningen Arbetet kommer nu till våren de sedan länge föreslagna etableringsjobben att införas. Dock enbart för de företag som har kollektivavtal enligt en uppgörelse mellan Svenskt Näringsliv och LO. I januariavtalet krävde Centerpartiet och Liberalerna att även företag utan kollektivavtal skulle omfattas samt bemanningsföretag, men denna överenskommelse är efter regeringskrisen i somras struken enligt tidningen Arbetet.

Förslaget, som förhandlades fram av LO, Unionen och Svenskt Näringsliv, syftar till att nyanlända och långtidsarbetslösa ska komma in på arbetsmarknaden. Bland annat innebär de subventionerade anställningarna att arbetsgivarens lönekostnad begränsas till 8 400 kronor i månaden och att den statliga ersättningen går direkt till den anställde.

Förslaget innebär att staten särbehandlar och subventionerar företag med kollektivavtal enligt Mattias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet.

Förslaget som i sitt ursprung är bra för att fler skall kunna komma in på arbetsmarknaden blir dubbelfel i sin nuvarande form, dels att företag utan kollektivavtal inte omfattas, vilket är diskriminering av dessa företag, dels så leder detta till att väldigt många små företag, som ofta saknar kollektivavtal inte kan bidra till detta viktiga jobbskapande.

Det är obegripligt att regeringen begränsar jobbskapande när landet har närmare 500.000 arbetslösa varav väldigt många av dessa långtidsarbetslösa. De stackars människor som offras genom denna begränsning har haft det svårt nog ändå i många år säger Mattias Rebane.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr