Energirådgivaren: ”Kapade elkostnader syns direkt i resultatet”

Carola Jarnung energirådgivare hbg

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri tjänst som finns i alla kommuner. Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten och vänder sig till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.

– Vi gör bland annat platsbesök, där vi är ute och träffar företag som vill energieffektivisera verksamheten, säger Carola Jarnung, energi- och klimatrådgivare i Helsingborg.

Vid ett platsbesök följer rådgivaren med runt på företaget, tittar på verksamheten och studerar energiförbrukningen.

– Vi informerar om eventuella stöd som det går att söka, diskuterar lösningar och skriver sedan en rapport som vi skickar till företaget. Även om det här är en övergripande tjänst, som inte innehåller några mätningar eller annat som konkurrerar med en energikonsult, så är det ett bra första steg. Ofta går det att se potentialen att bli effektivare och företaget får ett underlag att fundera kring. Därifrån kan de gå vidare och ändra på rutiner eller kontakta en konsult.

Carola Jarnung föreläser även om energieffektivisering, en kostnadsfri tjänst som ibland finns i vissa kommuner.

– Då handlar det om föreläsningar riktade mot personalen på ett företag, i syfte att öka kompetensen, informera och motivera dem att bli effektivare i sin energianvändning och minska sin miljöpåverkan.

Att många småföretag ännu inte gjort så mycket åt sin energiförbrukning tror Carola Jarnung har en naturlig förklaring.

– Småföretagare är duktiga på det de gör och har inte resurser till allt. Man koncentrerar sig på att öka omsättningen, förbättra produkter och skaffa nya kunder. Men kapade elkostnader syns direkt i resultatet och med ganska enkla åtgärder kan man spara så mycket att det motsvarar en rejäl ökning av omsättningen.

Carola Jarnung tror att de flesta företag kan jobba med sina rutiner och sitt beteende för att använda energin effektivare och därigenom minska elräkningarna.

– Till exempel genom att jämföra och analysera förbrukningen mellan olika tidsperioder. En restaurang kanske inte behöver sätta på alla maskiner samtidigt. Spisar kan läcka värme vilket gör att man behöver kyla köket för att få en rimlig arbetsmiljö. Inom industrin är det vanligt med läckande tryckluft, något som kan kosta stora pengar. Men det viktigaste är att börja intressera sig för en minskad energiförbrukning. Då kan man också få ned kostnaderna.

Text Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr