En småföretagare vill vara sin egen

Survey FF hur är en företagare.005

Varför blir företagare företagare? 

Det råder på många ställen i samhället, i politiken och i debatten en uppfattning om att småföretagare  i allmänhet har det lite bättre än andra, att de har förmåner som inte andra har, att de kan jobba när och om de känner för det, att de ofta är små skattefifflare som har plånboken full med svarta pengar.

Det är en fördomsfull bild som Företagarförbundet Fria Företagare vill ändra på. Därför har vi frågat över 600 småföretagare varför de blev företagare och varför de fortsatt är det.

65 procent av småföretagarna vill vara sin egen, det är det enkla svaret! Därför blir de företagare och jobbar mellan 50-60 timmar per vecka. Trots att det är 25-50 procent längre arbetstid än en ordinarie anställning till en lön som ofta är lägre än om de tagit anställning.

Var tredje företag startas mellan 20-30 års ålder och var tredje mellan 30-40 års ålder. Endast 27 procent går i arv eller övertas från tidigare ägare, och hela 63 procent startas från noll. Ungefär en tredjedel är enmansföretag och hela 64 procent av företagen sysselsätter en eller flera anställda utöver den egna ägaren.

Var fjärde småföretagare i Sverige säger sig ha funnit en bra balans mellan arbete och familj/fritid. Var femte företagare prioriterar och arbetet framför familjen.

Se alla svaren i undersökningen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr