En delseger för småföretagarna

[one_half]

Naturvårdsverket har tagit åt sig av FöretagarFörbundets kritik. Verket har lämnat in ett förslag om ändring av miljösanktionsavgiften till Miljödepartementet då den slår orimligt hårt mot små företag, skriver verket i ett pressmeddelande idag.

Naturvårdsverket skriver att man uppmärksammat att miljösanktionsavgifterna slår orimligt hårt mot vissa mindre företag. Verket vill nu komma tillrätta med problemet och presenterar ett förslag som innebär att avgiften görs mer rättvis och proportionerlig

FöretagarFörbundet har skrivit om egenföretagaren Anders Nilsson, Eltec Systemkonsult KB, från Löttorp på Öland som importerar elektroniska produkter till Sverige. Han arbetar i ganska liten skala, totalt importerar han 25 kilo elektronik om året. En typisk småföretagare som omfattas av samma regelverk som storföretagen.

– Det nya förslaget är positivt och innebär att verket lyssnat på oss småföretagare. Nu förutsätter jag att de som redan fått den orättvist höga miljösanktionsavgiften också kommer att omfattas av förslaget. Även 10 000 kr är för mycket för en blankettförseelse men jag får se det som en förlikning, säger Anders Nilsson.

När Anders kontaktade verket för att ta reda på hur han skulle göra och vad som gällde med de nya reglerna kring återvinning när man importerar elektronik, stämplades han som fuskare av Naturvårdsverket. Han hade ju inte följt de nya reglerna och hade inte lämnat in uppgifterna i tid. Tjänstemännen på Naturvårdsverket skickade omedelbart ut ett vite på 120 000 kronor till Anders.

[/one_half]

[one_half_last]

– Självklart ska vi värna miljön och följa de lagar och regler som finns. Men småföretagarna måste bli informerade om vad som gäller och inte straffas när man som Anders försöker göra rätt för sig, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet.

– Genom att införa Småbolagsregler underlättar man att driva och utveckla småföretag i Sverige.
Regeringens mål att minska regelkrånglet med 25 procent fram till 2010 är än så länge bara ett löfte, mycket litet har hänt. Här har regeringen verkligen chansen genom att godkänna Naturvårdsverkets förslag och se till att även de som redan drabbats av de höga sanktionsavgifterna nu kompenseras, säger Per Lidström, ordförande i FöretagarFörbundet.

För mer information:

Camilla Littorin
Förbundssekreterare
070-553 66 70
e-post: camilla.littorin@ff.se

Per Lidström
Ordförande FöretagarFörbundet
070-372 08 40
e-post: per.lidstrom@ff.se

Anders Nilsson
Eltec Systemkonsult KB
0485-230 30
e-post: anders.nilsson@eltec.se

[/one_half_last]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr