Jobben är en av de stora frågorna under pandemin, och många egenföretagare har drabbats hårt – särskilt i tjänstesektorn. I kommuner med många sysselsatta jobbar en stor del i den här branschen, men i de mindre kommunerna är andelen egenföretagare ofta större.
De flesta som försörjer sig genom förvärvsarbete i Sverige är anställda. Egenföretagare med egen firma utgör sex procent av den arbetande befolkningen.
Året före pandemin, 2019, fanns i genomsnitt drygt 313 000 egenföretagare per månad. Andelen kvinnliga egenföretagare låg under hela det året stabilt på runt 35 procent. Under 2020 började antalet egenföretagare minska från april, och stabiliserades igen i juli samma år. Det motsvarande en nedgång kring 4 procent. Jämför man med de anställda samma period kan man se att egenföretagare drabbats hårdare, för anställda låg minskningen i december 2020 på 1 procent.
Störst ökning egenföretagare i Arvidsjaur
De tre kommuner som har haft störst ökning av antalet egenföretagare i procent finns i norra Sverige. Arvidsjaur toppar utvecklingen med 11 procent mellan november 2019 och november 2020, därefter kommer Överkalix och Arjeplog. Den kommun där antalet egenföretagare minskat mest är Sollentuna, på 12 procent. Totalt har hela ekonomin minskat med 13 070 egenföretagare mellan 2019-2020.
Sämre utveckling ju större kommunen är
Bland Sveriges alla kommuner finns ett negativt samband mellan antalet sysselsatta i kommunen och andelen egenföretagare i en kommun. Ju större en kommun är desto vanligare är det med egenföretagare inom tjänstebranscher. Eftersom tjänstebranschen drabbats hårdast innebär det också att ju större kommunen är, desto större nedgång av egenföretagare.