Drivmedelspriset problem för glesbygdsföretag

Tankar-Fotolia_30609648_XS-1347024235262Den senaste tiden har bensinpriset skjutit i höjden, som en följd av världsmarknadspriserna. Men eftersom de svenska skatterna på drivmedel är så höga så slår höjningar på råvaran hårdare. På en vecka har bensinpriset ökat med 45 öre. Motormännens riksförbund kräver nu att regeringen agerar.
– Vi tycker att man bör se över beskattningen, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännens Riksförbund till Dagens Industri.

FöretagarFörbundet anser också att det är viktigt att inte drivmedelspriserna fortsätter stiga eftersom det drabbar många småföretagare hårt, framför allt i
glesbygden men även de som jobbar inom transportsektorn.
– Utanför storstäderna är man mer beroende av bilen. Som företagare kan du inte heller använda kollektivtrafiken i samma utsträckning och det är inte alltid så enkelt att bara höja priset för kunderna, säger Mats Assarsson, ordförande i FöretagarFörbundet.

Drivmedelsskatterna utgörs idag av energiskatt (3,14 kr) och Koldioxidskatt (2,51 kr), totalt 5,65 kr/liter för bensin. Motsvarande för diesel är 4,67 kr/liter och naturgas 1,62 kr. Det är en ökning med 36 öre (bensin), 51 öre (diesel) och 34 öre (naturgas) sedan 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr