Det närmar sig deklarationen – avdrag som du med enskild firma skall ha koll på.

Young couple reviewing invoices and doing family business plan. Concept of money and economic problem for man and woman living together

Hyreskostnader

Arbetar du hemifrån har du rätt att dra av en del av kostnaden för arbetsplatsen? Driftkostnader som hyra, värme, vatten och el är delvis avdragsgilla. Villkoret är då att du arbetar minst 800 timmar per år i din bostad. Arbetar du i egen fastighet ligger avdraget enligt schablon på 2 000 kr/år. Om du arbetar i en bostadsrätt eller hyreslägenhet kan du dra av på 4 000 kr/år.

Maskiner

Har du köpt och äger maskiner eller annan utrustning i din enskilda firma kan du dra av dessa utgifter om kostnaden för maskinen eller utrustningen uppgår till max 24.150 kr (ett halvt prisbasbelopp för året du deklarerar för – 2022). vid högre belopp skall skall kostnaderna skrivas av över flera år.

Dator

En dator är en avdragsgill kostnad (om den används i företaget). Kostar datorn mindre än 24 150 kr eller beräknas den ha en ekonomisk livslängd som är under tre år? Då får du dra av hela inköpet på direkten. Om datorn kostar mer än ett halvt prisbasbelopp betraktas den som en inventarie och skall skrivas av över flera år. Även de programvaror som krävs är avdragsgilla.

Friskvård

Har du anställda i din enskilda firma är gymkort och annan friskvård en avdragsgill kostnad för dem. För dig som företagare gäller dock inte detta avdrag.

Resor med egen bil

Du får göra avdrag med 25 kr/mil för resor i tjänsten. Även broavgifter och trängselskatt vid tjänsteresor är avdragsgilla. 

Kläder

Kräver verksamheten speciella skyddskläder, specialskor eller annan utrustning? Då räknas dessa som avdragsgilla. Detsamma gäller kläder som är särskilt anpassade för ditt arbete och som sedan inte kan användas privat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr