Delar av Sverige kommer att vara utan el om två år

Woman in total darkness investigating fuse box at home during power outage or blackout. No electricity concept. High quality photo

Industrin och ökat antal elbilar i kombination med får långsam utbyggnad av elproduktion leder till att delar av Sverige kommer att stängas av från elnätet under vissa timmar om två år.

Redan i vintras varnades för att elen kunde komma att stängas av under de mest energislukande timmarna, den så kallade ”topplasttimmen”. Men tack vare att svenska hushåll, företag höll igen på elanvändningen lyckades vi undvika det.

Inför den kommande vintern ser det inte ut att bli några problem enligt Svenska kraftnät. Men om två år så är prognosen att elanvändningen i industrin kombinerat med det ökade antalet elbilar har ökat så pass mycket att produktionen och importen inte kommer att räcka till. Då riskerar elen inte bara att bli extremt dyr, utan även helt försvinna under vissa timmar.

”Vi ser en stor ökning av elförbrukningen, men ingen ny produktion. Ekvationen går inte ihop”, säger Lowina Lundström på Svenska kraftnät till TT.

Vintern 2025/2026 kan det komma att saknas 6.300 MW när och om det blir riktigt kallt. Vintern därpå saknas produktion av svensk el på 8.700 till 10.300 MW, beroende på kyla. Det är under topplastimmen som delar av Sverige då kommer att få släcka ned, och totalt så handlar det om upp till 10 timmar, vid olika tillfällen, med avstängning enligt Svenska kraftnät.

Läs mer på DI.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr