EU-valet: Högt valdeltagande bland småföretagare

[one_half]

Så många som sju av tio svenska småföretagare uppger att de kommer att rösta i EU-valet den 7 juni. De viktigaste frågorna är konkurrens på lika villkor och regelförenklingar. Det framkommer i en undersökning som FöretagarFörbundet har gjort bland drygt 1 600 småföretagare.

– Det är glädjande att så många småföretagare tycker att EU-valet är viktigt. Flera beslut som fattas i Bryssel påverkar svenska företag. De politiker som profilerar sig i småföretagarfrågor kommer att få företagarnas röster, säger Camilla Littorin, förbundssekretare, FöretagarFörbundet.

Sveriges småföretagare och FöretagarFörbundet anser att det finns ett antal viktiga frågor som är viktiga att driva i EU-parlamentet. Det handlar främst om enklare regler och mindre administrativt krångel samt en ökad fri handel inom unionen.

– Det handlar om att minska det byråkratiska krånglet och förenkla alltifrån blanketthantering till rapportering. Dessutom är Sverige och svenska småföretagare beroende av en fri handel, det måste bli ännu enklare att importera och exportera varor över gränserna inom unionen, säger Per Lidström, ordförande, FöretagarFörbundet.

[/one_half]

[one_half_last]

Många svenska småföretagare är kritiska till det svenska småföretagsklimatet. Nästan 30 procent anser att det svenska företagsklimatet är sämre än genomsnittet i EU-länderna. Endast 6 procent upplever att det är bättre än EU-snittet.

Det parti som i undersökningen får högst förtroende för att driva småföretagarfrågor i EU är Moderaterna. Därefter följer Centern och på tredje plats kommer Folkpartiet. I botten på förtroendeskalan återfinns Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Det finns idag drygt 900 000 småföretagare i Sverige och deras röster kommer att ge avtryck i valet till EU parlamentet. De politiker som visar att de verkligen står på småföretagarnas sida tar sig troligtvis till Bryssel, säger Camilla Littorin.

Fakta om undersökningen

Webbundersökning bland FöretagarFörbundets medlemmar mellan den 6 och 13 maj 2009. Antal svarande: 1 610 företagare. Genomförd av Argument AB.

För mer information

Camilla Littorin, Förbundssekreterare FöretagarFörbundet
Tel: 070-553 66 70
E-post: camilla.littorin@ff.se

[/one_half_last]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar