De minsta hamnar mellan stolarna

Långasjö vandrarhem_save

Kära politiker – storföretagen är inte näringslivet!

881 386 företag i Sverige är enmansföretag. 

Ett av dem är Långasjö vandrarhem. 

Sissi Hanemann-Mutz var rejält upprymd för drygt ett år sedan vid årsskiftet 2019/2020. En dröm hade gått i uppfyllelse. Hon hade precis köpt och tagit över Långasjö Vandrarhem i Glasriket strax söder om Emmaboda. Allt såg ljust ut och för varje dag närmade sig våren och sommaren, och därmed också gäster till vandrarhemmet vars högsäsong börjar, eller vanligtvis börjar vid påsk.

Men så kom en pandemi emellan. Och med den restriktioner och förbud mot att resa till en början som numera övergått i förbud mot att vistas många i samma förbud och mot att servera sällskap större än fyra. 

Allt detta slog rakt av mot Sissis bokningar och beläggningen under våren var i stort sett obefintlig. Intäkterna försvann, och lyckligtvis för Sissis del var hyran och driftskostnader för anläggningen inte våldsamt hög. I alla fall inte på sommaren, när det är varmt, annat skulle det bli till vintern med 20 minusgrader…

Sommaren var också trots pandemin riktigt bra, naturturism var populärare än någonsin och smittan i landet låg, så semesterfirare vågade sig ut till Långasjö Vandrarhem. Sissi tog beslutet att hålla kostnaderna nere och istället för att hyra in sommarpersonal valde hon att sköta allt själv. Det blev uppstigning fem på morgonen för att servera frukost. Köra och handla matvaror, baka, och hålla caféservering öppen, städa rum, toaletter och utrymmen hela dagen och avsluta med servera middag på kvällen. Långa dagar från 05.00 till 21.00 hela juli. Beslutet var trots hårt arbete det rätta, för med hösten kom åter en tom bokningsbok igen och den ekonomiska pressen ökade. 

Tur att man har lite privat undanstoppat på banken säger Sissi, annars hade det inte gått.

Ingen hjälp för småföretag första halvåret i krisen

För enskilda näringsidkare var pandemin extra tuff då dessa nonchalerades under krisens sex första månader. Först i september kom besked om ett omsättningsstöd och först i november kunde de minsta företagen i Sverige söka detta stöd, nio månader in i krisen. Medan Volvo fick permitteringsstöd redan efter första månaden.

Omsättningsstödet visade sig dock inte omfatta Sissi och hennes vandrarhem eftersom hon köpte företaget 1 januari. På samma sätt som för nystartade företag så finns ingen omsättning från 2019 att jämföra mot, och för att få stöd så krävdes att omsättningen gått ned med 30 procent mot 2019. Surt 

Hur ser framtiden ut?

Vintern är en besvärlig tid med fortsatt noll beläggning och värmekostnaden bara i januari landade på 9000 kr, mycket pengar för ett företag utan en krona i intäkt. 

Om sommaren blir dålig så vet jag inte hur det skall gå? Nu har precis regeringen beslutat att förlänga omsättningsstödet till den sista april. Men det blir nitlott igen för Sissi då omsättningstappet skall jämföras mot 2019 när hon inte ägde verksamheten.

Sissi är bara en av alla de tusentals enskilda firmor och nystartade företag som faller mellan stolarna i regeringens stödpolitik. Förlorarna är inte bara dessa företagare utan hela samhället, då många verksamheter inte kan bidra med service eller tjänster som invånarna förväntar sig och därmed går skatteintäkter förlorade i både moms, arbetsgivaravgifter och inkomstskatter från dessa företagen när dessa inte klarar krisen.

Hemsida: www.langasjovandrarhem.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr