Cyberhoten riskerar att öka i och med konflikten i Ukraina

Cyber system hacked

De flesta svenska företag är idag beroende av IT-baserade informationssystem, nationellt som internationellt. Det ökar samhällets sårbarhet mot cyberattacker, speciellt vid krisartade omvärldshändelser. I samband med det spända läget mellan västländer och Ryssland efter invasionen av Ukraina är det läge för företag att vara extra vaksamma på cyberattacker.

Cyberhotbilden i hela Europa inklusive Sverige, är större än tidigare med anledning av situationen i världen. Småföretagen är inte några förstahandsmål, men alla svaga länkar kan utnyttjas för att försvåra för ett samhälle att fungera.

Allt från enkla mailsystem, lagring av dokument och handlingar till betallösningar för företagen är i riskzonen för att drabbas av en cyberattack.

Företagarförbundet uppmanar alla medelmmar att vara extra vaksamma och misstänksamma mot mejl med bifogade filer och länkar eller från okända avsändare. Även om ett mejl ser ut att komma från en kollega eller chef så kan det vara förfalskat. Bifogade filer och länkar är att ett vanligt sätt att fiska lösenord eller installera skadlig kod på din dator. Om du får ett mejl från någon som är annorlunda eller konstigt formulerat, motring gärna till den som ser ut att ha skickat mejlet och dubbelkolla innan du agerar på något i mejlet. 

– Cyberhoten har blivit världspolitik, och med det faktum att privata företag, i allt större utsträckning, utför säkerhetskänslig verksamhet gör att de blir mer utsatta, berättar berättar Ulv Rohdin, VD för Greybone Consulting och före detta kriminalkommissarie vid SÄPO.

Internetföretaget Bahnhofs vd Jon Karlung berättar om hur deras personal deltar i striderna i Ukraina, hur cyberattacker används i kriget och uppmanar alla svenska företag att se över sin digitala säkerhet.

”Man ska inte ta för givet att man kan driva sina tjänster”, säger han.

”Man måste kanske framför allt fundera på vad det finns för alternativa vägar att nå ut, man kanske inte ska lägga alla ägg i samma korg. Det är väldigt olika från verksamhet till verksamhet, men jag tycker att alla företag bör fundera på hur man kan förbättra sin egen digitala infrastruktur.”

Dessutom bör företag fundera på vad som händer om internet helt slås ut och hur de då ska bedriva verksamhet, tycker Jon Karlung. 

Några generella säkerhetstips

  • Var alltid försiktig med att klicka på länkar i mejl eller öppna bifogade filer
  • Använd säkra lösenord och byt lösenord regelbundet
  • Återanvänd inte samma lösenord på flera tjänster/system

Var alltid försiktig med att öppna bifogade filer och klicka på länkar i mejl, särskilt nu. Även om ett mejl ser ut som de kommer från någon du känner så kan avsändaren vara förfalskad. 

Läs mer här 1

Läs mer här 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr