Christian vill sprida hopp om framtiden

VAd händer nu med framtiden

”Ingen idé att lägga sig under filten”

Han har snart intervjuat 200 smarta människor i sin podcast. Nu har Christian von Essen släppt en bok där visionärer får ge framtidsspaningar om Sverige efter corona.

Frilansjournalisten Christian von Essen driver podcasten Heja Framtiden, som föddes ur ett intresse för just framtiden. Första avsnittet med Micael Dahlén släpptes i januari 2018, och i skrivande stund har han gjort avsnitt nummer 165. Utbudet av fantastiskt smarta människor tycks aldrig sina.

– Som frilansskribent intervjuar jag hela tiden spännande visionärer, och roligast blir det när vi kommer in på trender och framtidsspaningar. Det är viktigt att främja framtidsoptimism och visa på vilka sätt världen ständigt blir bättre, säger Christian von Essen.

Planerna på en Heja Framtiden-bok förändrades av coronakrisen och Christian tog kontakt med 20 tidigare podd-gäster.

– Vi tittar på risker och möjligheter, och jag försöker få alla att komma med sina egna visioner kring vad de önskar sig av Sverige framöver. Det handlar inte så mycket om att förutspå framtiden som att vara delaktig i att skapa den framtid vi faktiskt vill ha.

Vad har de viktigaste lärdomarna varit under arbetet med boken?

– Det är tydligt att vi går in i en ekonomisk kris som kan pågå ganska länge. Samtidigt lyfter flera av mina intervjupersoner att det aldrig har funnits en bättre tidpunkt för att tänka nytt.

Christian (och experterna i boken) menar att det kommer finnas utrymme för smarta digitala affärsmodeller, en snabbare grön omställning och stora politiska idéer, samt nya sätt att arbeta, utbilda och samskapa – inte minst för att hantera de problem som viruset också blottlägger.

– Det är ingen idé att bara lägga sig under filten i väntan på att det här ska blåsa över. Tvärtom är det nu vi verkligen kan börja kratta för nya drömmar och visioner.

TEXT: SÖLVE DAHLGREN

FOTO: PRIVAT

Boken finns att köpa på PUG förlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr