Checklista för ett bra ledarskap

close up. happy project Manager accepting congratulations of his colleagues

Är du ledare eller bara chef? Här är tio saker som kännetecknar en bra ledare, som även är chef:

Du ser till att skapa gemenskap

En del företagsledare ser sina anställda mer eller mindre som ett nödvändigt ont och inte som den kanske viktigaste resursen. Kan du skapa förutsättningar för att det ska uppstå en stark gemenskap har du lagt ett bra fundament för framtiden.

Du skapar ordning och reda

En tydlig struktur är A och O i alla verksamheter. Det är din roll att skapa tydliga gränser för vem som ansvarar för vad och vilka mål verksamheten har på kort och lång sikt.

Du tar dig ordentligt med tid

Alla människor vill känna sig synliga och uppskattade för det som de är och gör, och det är något som kräver både tid och engagemang från din sida. Din roll är att få alla att längta efter att gå till jobbet.

Du återkopplar ofta

Ett medarbetarsamtal om året räcker inte. Ge istället kontinuerlig feedback både när något går bra eller dåligt, för att på så sätt styra dina anställda i rätt riktning. Det här är kanske det mest effektiva sättet att få alla att prestera optimalt.

Du tar ditt ansvar

En bra ledare är alltid ytterst ansvarig för såväl framgångar som motgångar. Att hänga ut enskilda anställda när något gått fel är ett säkert sätt att undergräva sin egen auktoritet.

Du delegerar med förnuft

Att delegera uppgifter och ansvar är dels ett sätt att minska arbetsbördan för dig själv, men även ett sätt att få medarbetarna att växa i sina yrkesroller. Men gör det med förnuft, många vare sig vill eller kan ta ansvar.

Du inser att…

…en ledare alltid vågar ta fajten när det gäller såväl konflikter som meningsskiljaktigheter. Att försöka tona ned dessa gör bara problemen värre. Och skulle det visa sig att du har fel, erkänn det öppet.

…och inte heller…

Det finns ingen anledning att ljuga eller leverera vita lögner, när det väl upptäckts kommer ingen att lita på dig. Håll dig alltid till sanningen

Text: Anna Svensson

Ett svar

  1. Hur vore det om ni börjar leverera lite mer politiskt innehåll?
    Är ni också en politisk obunden organisation så säg det då!

    När blir det riktigt fokus på småföretagen och när går vi ut i tidernas största aktion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr