Cathrine Edblad – läraren som blev entreprenör

När läraren Cathrine träffade sin blivande man, konstnären Hans Edblad, tog hennes liv en ny vändning. Deras företag omsätter idag över 100 miljoner kronor och säljer produkter i både Skandinavien och England.

– Kunderna vill ha hållbara produkter som är tidlösa, säger hon glatt när vi får några minuter med henne på telefon.

Det är tidigt på förmiddagen och för de flesta har arbetsdagen knappt hunnit börja, men Cathrine har redan avverkat en hel del möten och telefonkonferenser, både med ledningsgruppen och det kreativa teamet.

– Ja, det är verkligen mycket att göra så jag måste ha en tydlig struktur för att hinna med allt, säger hon med ett skratt och tillägger snabbt att hon trivs med det höga tempot i företaget som vuxit sig mycket större än hon eller maken kunnat ana.

 

Tuff start

De första trevande stegen som småföretagare innebar dock stora ekonomiska uppoffringar och man fick hålla hårt i pengarna för att få ekonomin att gå runt.

– Vi gjorde allt själva, från designen och tillverkningen av framförallt smycken till att sköta marknadsföringen, försäljningen och administrationen. Det var en härlig tid där det gick snabbt att fatta beslut om produktion, nya smycken togs fram i en väldigt liten upplaga och hängdes upp på prov i skyltfönstret hemma i Grisslehamn. Sålde vi något var det bara att tillverka flera, ville ingen ha dem så lade vi ned just den idén.

 

Tillverkar i Kina

Det stora genombrottet kom på Formexmässan där smyckena fick oväntat stor uppmärksamhet och då bestämde de sig för att de skulle ta fram större kvantiteter.

Paret letade länge efter en producent i Kina och när de väl hittade en fabrikör som kändes bra lade de sin första beställning.

– Vi var så klart lite oroliga. Det är en helt annan sak att beställa från en utländsk fabrik, som kräver minst 100 smycken av varje sort, än att ta fram några enstaka på egen hand. Men det gick bra och än idag är fabriken en av våra viktigaste leverantörer.

 

Detta är ett utdrag ur en artikel i tidningen Fria Företagare nr 3/2015. Bli medlem och få tidningen hem i brevlådan >>

Foto: Magnus Pehrsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr