Bolagskapare skrev in sig i Johans styrelse

Saleswoman in car dealership selling a automobile

– försökte plocka ut ny firmabil och låna 250 000 kronor i bolagets namn

Plötsligt dök det upp en ny styrelseledamot i JOHANS AKTIEBOLAG.Nästa dag ringde de från den lokala bilrman och undrade en ny bil som beställts till hans bolag.

– Jag hade precis öppnat brevet från Bolagsverket och läste att en helt okänd person var inskriven i styrelsen när de ringde från bilfirman och berättade att en ung kille varit inne och beställt en ny tjänstebil till vårt företag, säger Johan.

Johan driver ett litet aktiebolag utan anställda. Han har haft sin verksamhet i mer än femton år och byggt upp en bra kundstock och ett lönsamt företag. Det är nästan så att han överväger att anställa en person till. Men i början av året utsattes han för en bolagskapning, eller åtminstone ett försök till att kapa hans bolag.
– Jag hade ju läst om det förstås men jag fattade aldrig hur enkelt det faktiskt var för bedragare. Nu räddades jag av att jag känner alla som jobbar på den där bilfirman där kaparen gick in och försökte beställa en bil, berättar Johan.

EFTER MÅNGA samtal med Bolagsverket, polisen och en advokat har Johan fått förklarat för sig att en man i 50-årsåldern gått in på verksamt. se med sitt eget bank-ID, letat upp Johans bolag med hjälp av organisationsnumret och anmält sig själv som styrelseledamot. Därefter har bedragaren lagt till en annan person som extern firmatecknare – en kille i 25-årsåldern som sedan skickades att plocka ut en bil.
– Säljaren på bilfirman berättar att den där unge killen inte verkade nervös alls. Han provkörde en bil och lämnade till och med kopia på sitt körkort. Berättade att han var nyanställd och skulle ha en bil för att han skulle jobba som säljare åt mig. Han beställde bilen på plats, tecknade leasingavtal och allt eftersom han var godkänd firmatecknare enligt Bolagsverkets register, säger Johan.

BILEN HADE ett par veckors leveranstid och säljaren kände att något var fel. När den unge killen lämnade bilhallen ringde säljaren till Johan och bedrägeriet uppdagades.
– Jag hade tur. Tänk om inte säljaren ringt mig? Eller om killen valt en bil som han kunde köra därifrån direkt? Nu kunde jag riva ordern. Polisen fick identiteten på den unge killen men han var inte hjärnan bakom. Även personen i styrelsen visade sig vara en sk målvakt vars namn och bank-ID använts för andra bedrägeriförsök.
– Jag blir både arg och rädd när jag tänker på det här. De visste inte vilken bank jag hade så de var inne på ett annat bankkontor och försökte låna 250 000 kr i bolagets namn. Men banken krävde budget och en massa saker som bedragarna inte orkade ordna. Ibland är det bra att bankerna är lite omständiga, säger Johan med ett skratt.

HELA HISTORIEN har kostat honom tusenlappar i advokatarvoden och oändligt mycket mer i förlorad arbetstid.
– Värst är oron över att det ska dyka upp något större. Att det plötsligt kommer en faktura på 25 000 kronor för en dator eller en låneavi på en annan leasingbil. Jag läste om ett bedrägeri där de köpt en grävmaskin för en miljon. De kunde ha drivit mig i konkurs, säger Johan.

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

TEXT: SÖLVE DAHLGREN FOTO: FOTALIA

 

SÅ HÄR SKYDDAR DU DIG MOT BOLAGSKAPNING

Bolagsverket har ingen riktigt bra spärr mot bolagskapningar eftersom det samtidigt ska vara enkelt för småföretagare och andra att anmäla ändringar i styrelser eller irmatecknare. Det bästa sättet att skydda sig är att registrera sig på www.minmyndighetspost.se och ange att de ska meddela dig så fort det registreras ett ärende rörande ditt bolag. Då kan du få sms och mejl direkt när Bolagsverket tar emot en anmälan om ändringar. Bolagsverket har lovat att införa en fördröjning på två dagar innan ändringar verkställs så att man ska hinna larma dem om olovliga aktiviteter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr