“Svartverkstäder gör det svårt för hederliga småföretagare”

Regeringen vill öka sysselsättningen samt minska svartjobben. Därför får den som lämnar in sin cykel på reparation RUTAVDRAG  för arbetskostnaderna. Nu kräver Sveriges Fordonsverkstäders Förening att det även ska bli avdragsgillt med bilreparationer.

– Vi ser hur antalet svartverkstäder dyker upp som svampar, vilket gör det svårt för hederliga småföretagare att konkurrera om kunderna, säger han.

FÖRRA ÅRET uppmanade han regeringen i ett öppet brev att införa RUT-avdrag även för bilverkstadsbranschen, men hittills har det varit tyst från regeringens håll. Trots det ger han inte upp utan menar att det bästa är att så många aktörer tar sig ton och visar regeringen att här finns det mycket att göra.

– Våra politiker talar gärna vitt och brett om hur viktigt det är att minska svartjobbandet och att öka sysselsättningen, men när det verkligen finns en chans att göra något som ger snabb effekt har man valt att lägga locket på.

– Vi vet ju att det dyker upp allt fler verkstäder där man byter däck på en parkeringsplats för 90 kronor eller erbjuder en handtvätt för samma summa, säger Bo Ericsson som menar att en orsak till att det blivit så pass många nya och oseriösa aktörer på marknaden är att det finns alltmer svart arbetskraft att tillgå.

PÅ OLIKA Facebooksidor rekryteras erfarna bilmekaniker bland framförallt de nyanlända, och mot en lön på kanske några hundralappar om dagen får de tillfälliga jobb.

– Rent allmänt finns det en brist på mekaniker och de som nu får jobb på svartverkstäder skulle kunna fylla en del av de luckorna på riktiga verkstäder.

 

TEXT: PETER FREDRIKSSON

 

FÖRDELAR MED RUT FÖR BILVERKSTADSJOBB
RUT-avdraget medför att färre bilägare åker till oseriösa verkstäder som vare sig betalar skatter, moms eller miljöavgifter.
RUT-avdraget medför att ler blir sysselsatta i den seriösa branschen.