Avdragsrätt för representation i farozonen

2030806 HELSINGBORG FöretagareFörbundet 
Beställare: Peter Jansson ;
Mats Assarsson,förbunds- ordf. i Företagareförbundet
FOTO: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild

I framtiden kan det bli dyrare för företag att bjuda kunder på lunch eller middag. I alla fall om Företagsskattekommittén får som den vill. De vill avskaffa avdragsrätten för representation.
– Eftersom avdragsrätten redan är ganska begränsad och innebär rätt stor administrativ kostnad för företagen, så blir inte inverkan så stor om den försvinner, säger kommitténs ordförande HG Wessberg till Metro.

Enligt uppgift från kommittén så kostar representationsavdragen staten runt 1,6 miljarder årligen. Kommittén vill i stället satsa på en skattekredit som ska gynna investeringar i småföretag.
Det verkar inte som om de tagit hänsyn till den ökade omsättning och därmed momsintäkter som representationsmiddagar ger upphov till inom restaurangbranschen. Dessutom är det tydligt att de som drabbas hårdast är småföretagarna. För ett litet företag är några tusenlappar per år i representation faktiskt en kostnad som i slutändan ger mindre pengar i löneuttag/vinst.
Snarare är det så att avdragsrätten borde vara större för att motsvara de reella kostnader som det kostar att äta middag med en kund. Skatteverket brukar ju påpeka vikten av att ta kvitto när du äter ute – avdragsrätten borde onekligen gynna detta…

Läs mer och se tv-inslag på SVT.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr