Återhämtning startar under sommaren

Smiling white female trainee in clothing design studio

Enligt en rapport som OECD tagit fram väntas Sveriges ekonomi börja återhämta sig under sommaren. Det är en långsam klättring uppåt eftersom hushållen är fortsatt återhållsamma.

”Även om regeringsstöd delvis skyddar hushåll från krisen kommer det endast på ett långsamt sätt medföra en ökad konsumtion”, skriver OECD, enligt DN.

Företagens investeringar väntas hållas tillbaks av stor osäkerhet och svag global efterfrågan.

OECD menar att BNP kommer att minska med 6,7 procent i år och öka 1,7 procent 2021, förutsatt att ett nytt utbrott inte växer fram och tvingar fram nya stängningar av samhället. Även om de flesta företagen och ekonomiska sektorerna påverkas på ett eller annat sätt konstaterar OECD att transport, turism, restauranger och kulturella aktiviteter är värst drabbade. Konkurser inom restaurang och hotell eskalerar.

Politiska stödinsatser uppgår till närmare 5 procent av BNP och minskar skadorna på jobb och företag till följd av krisen. OECD spår även att dessa insatser kommer att ge möjligheter för en snabbare återhämtning efter krisen. Dock förväntas återhämtningen att bli långsam och därmed kommer det ta tid för arbetslösheten att sjunka igen. OECD spår att den kommer att ligga på 10 procent under både 2021 och 2022 förutsatt att inget nytt virusutbrott sker.

läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr