Antalet vd-bedrägerier ökar

anonymous-2755365_960_720

Jan Olsson, som är kriminalkommissarie på Nationellt IT-brottscentral säger till dagens industri:

”Det rör sig om summor från 200.000 kronor upp till 170 miljoner kronor”


Antalet bedrägerier har ökat med 25% det senaste året. Det vanligaste är kortbedrägerier, men 7% av bedrägerierna riktas mot företag eller myndigheter. Och ofta så kallade VD-bedrägerier som innebär att man riktar bedrägeriet med en person som har tillgång att teckna firman och kan göra betalningar. Den vanligaste formen är att vd får ett Mail om att en betalning måste ske snabbt och ofta till ett utländsk konto. Omkring 3000 anmälningar kom in under 2018 med denna beskrivning, och ca 20 procent av dem hade lyckats. Trenden är ökande och bedrägerierna omfattar 200.000 till 170 miljoner. Medelbedrägeriet i Sverige är på ca 300.000 kr

En anna metod som blir vanligare är att byta ut uppgifterna på företagens leverantörsfakturor. Bedragare mejlar ut information om ändring av konto och bankgiro uppgifter. På det viset kommer betalningen till fel mottagare och till skurkens konto.

Stöld av kortuppgifter på nätet är en tredje vanlig metod. Årligen stjäls miljontals kortuppgifter som säljs vidare till en ”förmedlare” som i sin tur säljer kortuppgifterna på Darknet.

Bluffakturor rapporteras glädjande nog minska i antalet anmälningar. Vilket kan vara en följd av att branschorganisationer som tex Företagarförbundet och övriga är snabba om att varnar för dessa bedrägerier när de dyker upp.

Läs mer på dagensindustri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr