Antalet konkurser minskar

konkursnotis

UC skriver i ett pressmeddelande i början av Juli att konkurserna minskar med hela 16 procent i juni jämfört med motsvarande månad förra året. Även konkurserna i den hårda detaljhandelsbranschen minskar med 12 procent och hotell och restaurangbranschen minskar med hela 22 procent.

Det är tredje månaden i rad som antalet konkurser minskar efter att de steg under årets första kvartal. Slår man samman hela första halvåret så ligger antalet konkurser still på samma nivå som ifjol.

Richard Damberg, ekonom på UC säger i pressmeddelandet:

– Det är glädjande att se att konkurserna i landet minskar för tredje månaden i rad. Inte minst för de företagare som sliter för att nå lönsamhet. Vi får se om den trenden håller i sig eller om det är ett tillfälligt hack i kurvan. Ser vi till första halvåret 2019 så har konkurserna faktiskt legat still mot förra året.

Även om konkurserna minskar med 12 procent för detaljhandeln under juni så är det ett dystert halvår vi har bakom oss med totalt 15 procent fler konkurser jämfört med förra året, och är en av de branscher där det är vanligast med konkurs.

– Under våren har ett antal stora aktörer inom detaljhandeln gått i konkurs. Låga marginaler, svag kronkurs och hög konkurrens är några faktorer som gör att branschen omvandlas fort. Att ha e-handel är inte heller en garanti för lönsamhet om man inte kan möta sina kunder behov, säger Richard Damberg.

Stockholm, Östergötland och Jämtland är de län där konkurserna ökar mest. I Västra Götaland minskar konkurserna.

Se hur det utvecklas i ditt län här

Läs hela pressmeddelandet här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr