Allt vi vill ha i julklapp är en småföretagarminister

2017-06-08  HELSINGBORG
Mats Assarsson ,ordförande FÖRETAGAREFÖRBUNDET
FOTO:STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
bild för fri publicering !

Har det redan gått ett helt år igen? Visst är det känslan när nu julen rusar emot oss med blixtens hastighet. För många innebär detta en julstress av allt som ska hinna fixas inför jul med julklappar, granar, dekorationer, julbord och för alla med små barn otaliga julavslutningar och uppvisningar.

Det är mysigt såklart, men för många småföretagare tillkommer även stressen över att det nu snart är dags att stänga året (om man nu har kalenderår vilket trots allt de allra flesta mindre företag har) och kanske hinna fakturera före årsskiftet, samla ihop alla underlag.

Som anställd är semester något självklart, för ägarna till mindre företag inte lika självklart. De som jobbar inom handel sliter enormt de här veckorna fram till jul och när konkurrensen från ehandel blir tuffare så löser många små butiker det genom att ägarna jobbar mer själva istället för att plocka in extra personal.

Ovanpå detta kommer ständigt nya regler som inte alltid är genomtänkta. Alla partier är eniga om att förenkling är något att sträva efter när man påtalar problemen med ökad adminstration. Men i praktiken tänker myndigheterna sällan på det när nya politiska beslut ska verkställas.

Därför behöver vi en Småföretagarminister som kan vara småföretagens förlängda arm i regeringen, som alltid reser sig upp och säger “vänta, så här kan vi inte göra för det kommer att drabba de minsta företagen”.

Till skillnad från stora exportföretag (inte sällan med utländska ägare) som har råd med lobbyister och kampanjer så är en miljon småföretagare utlämnade. Där har Företagarförbundet Fria Företagare en viktig roll. Vi är din röst och vi jagar ständigt politikerna för att nya reformer inte ska innebära ökade kostnader för dig.

Vi driver bland annat en kampanj för att förenkla och göra sjuklönereglerna mer rättvisa. Småföretagen betalar in till systemet lika mycket som anställda och stora företag, men småföretagarna själva nyttjar sällan systemet. Trots att de är sjuka så sjukskriver de inte sig. Dessutom drabbas de av ökade kostnader när anställda inte kan jobba – även om det beror på att medarbetare fått influensa eller brutit benet på skidsemestern.

Nästa år lanserar vi ett trygghetspaket för företagare. Ett paket med skräddarsydda försäkringar för småföretagare utan krångel. Försäkringar som kan anpassas efter din verksamhet och som skyddar dig, dina medarbetare och ditt företag varje dag!

Småföretagarna är en av de viktigaste tillgångarna i Sverige. Utan de minsta företagen stannar Sverige. Det är lätt att se dem som små och obetydliga. 1946 åkte en ung svensk till USA och fick där idén att sälja kläder till kvinnor på ett nytt sätt. Året efter öppnade han en butik i Västerås. Resten är historia. Idag har H&M runt 177 000 anställda runtom i världen.

När jag bläddrar i gamla nummer av vår tidning Fria Företagare hittar jag intervjuer med unga entreprenörer som likt Erling Persson brinner för sin idé. Några av dem vi intervjuade för tio år sedan har idag växt och omsätter över 100 miljoner. Vi vet inte vilket av de företag som startas idag eller för fem år sedan som är vårt nästa storföretag.

Det vi vet är att företag inte föds som storföretag. De föds som små företag och växer till stora. Sverige behöver en småföretagarminister idag, om vi ska ha stora framgångsrika företag imorgon.

Alla vi på förbundet önskar dig, din familj och dina medarbetare en riktigt God Jul & Gott nytt år!

Mats Assarsson

ordförande Företagarförbundet Fria Företagare

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr