Styr smartare med större styrelse

styrelse till företaget

Gör du som alla andra, har du din äkta hälft eller barnen som suppleanter? Då borde du tänka om. Det finns nämligen en hel del fördelar med att ta in externa styrelseledamöter, som kan hjälpa dig att vidareutveckla företaget och dess produkter och tjänster.

När det gäller mindre aktiebolag är en tumregelatt styrelsen bör bestå av mellan tre och fem personer. Men i praktiken har de flesta fåmansbolag bara någon eller några familjemedlemmar som ledamöter, samtidigt som det inte förekommer några styrelsemöten. Den stora fördelen med externa ledamöter är att de kan hjälpa dig att vidga perspektivet, och just därför är det bra att försöka få till en mix av vitt skilda personlighetstyper.

ÄR DU TILL exempel dålig på siffror, ekonomi och skatter kan en ekonom tillföra en hel del mervärde, drar du dig å andra sidan för att sälja är det bra att få in en person med ett brett kontaktnät. I det löpande arbetet kan det vara svårt att få nya idéer och infallsvinklar, så försök även att få med en kreativ idéspruta som kan hjälpa dig att lyfta blicken. Samma sak när det gäller ny teknik, digitaliseringen går allt snabbare och någon som verkligen förstår möjligheterna för just din bransch kan tillföra en hel del kunskap och kompetens på området. Rätt sammansatt blir styrelsen till ett värdefullt bollplank och då kommer du att se fram emot styrelsemötena, där du får tid och möjlighet att vidareutveckla din verksamhet.

TEXT: Anna Svensson

Dina styrelseledamöter bör bidra med:

  • Komplettera dig som person
  • Bidra med kompetens
  • Utöka ditt kontaktnät

Känns det som ett stort steg att ta? Mjukstarta med att välja in en suppleant eller anlita en extern coach eller mentor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr