Allt tystnade!

Carina Härjesten Sittande storwebb

Från 160 mail om dagen till 0…

Carina Härjesten med sitt företag GeMera AB upplevde i samband med Pandemins utbrott för ungefär ett år sedan ett par helt tysta månader. Företaget som är i promotionbranschen har uteslutande företag som kunder. Carina och hennes man ställde om sitt arbete och hade lyckligtvis en annan verksamhet som inte drabbades negativt i pandemin.

Promotionprylar, så kallad produktmedia, köper företag bland annat i samband med mässor, öppna hus och för att ha med till kundbesök. All denna verksamhet stängdes i princip över en natt, och har mer eller mindre varit stängd sedan dess. Det var en mardröm säger Carina. Maj stängde jag med ett omsättningstapp på 95%, fyra order på hela månaden mot normalt cirka trettio.

På frågan hur Carina upplevde ”tvärstoppet” svarar hon: 
Jag kunde inte göra något åt det och var helt enkelt tvungen att acceptera det, man kan inte stånga sig blodig på något som man inte kan påverka. 

Från reklamprylar till husbesiktning

Men Carina står inte på ett ben, utan i andra änden av hennes lokal driver hon parallellt ett företag, Huskonsult Skåne, ihop med sin man som utför husbesiktningar. Efterfrågan på deras tjänster ökade rejält under pandemin då mäklarna sålde hus som aldrig förr! Så Carina och hennes man ställde snabbt om och tog in ännu fler besiktningar, lät besiktningsmännen vara ute i fastigheter hela dagarna medan Carina och GeMeras medarbetare tog hand om administrationen på kontoret, för det är en hel del administration i samband med husbesiktningar.

Vi gick från normalt fem besiktningar i veckan till sju eller åtta och det räddade våren, säger Carina.

Bra likviditet hjälpte omställningen

Sommaren flöt på bra, kunderna började höra av sig igen och oron över den tysta mailkorgen i promotionföretaget la sig. 

Vi har också en bra likviditet i företaget så vi slapp den akuta oron för att pengarna skall ta slut säger Carina. En oro som fler och fler andra företag får uppleva ju längre pandemin håller samhället i sitt grepp. Det är lättare att agera klokt och förnuftigt utan den ekonomiska akuta pressen, vilket sannolikt har hjälpt Carina och hennes man i deras omställning. Att Carina dessutom är en utpräglad entreprenör som helt naturligt försöker se möjligheter istället för problem har också varit en avgörande faktor för dem.

Jag väljer att inte vara ett offer och vet att hårt arbete lönar sig alltid! Det liksom går alltid att lösa på något vis… fortsätter Carina.

”Coronapengen” blev en möjlighet

Den extra skattefria gåva som företag fick lov att ge sina anställda på 1000 kr / person blev ett rejält lyft för GeMera under hösten. Totalt kunde då företagen ge sina anställda en julklapp värd upp till 1450 kr inklusive moms, skattefritt. Många valde detta istället för ett julbord och det förvånade faktiskt mig hur generösa alla mina kunder var gentemot sina anställda trots kristider.

Man får rätta munnen efter matsäcken

Det råder ju fortsatt stor osäkerhet och det är inte tid för några nya investeringar den närmaste tiden. Fokus ligger på att hålla samman verksamheterna och finna de möjligheter som uppenbarar sig i samband med krisen.

Vad tror du om framtiden?

Carina tror att vi är på en platå nu och där kommer vi att stanna en längre period.

Den föreslagna förlängningen av ”Coronapengen” kommer att vara till stor hjälp för promotionbranschen, men jag tror också att den kan vara till stor hjälp för många lokala handlare då många företag köper presentkort till sina anställda för att dessa skall kunna stötta sin lokala handel. I mitt fall har jag ca ett hundratal kunder med mellan 25-50 anställda som lägger 1000 kr extra /anställd i personalgåvor för att deras personal gör ett fantastiskt jobb under omständigheterna i krisen. Det håller i alla fall hjulen snurrande i motsats till tvärniten för ett år sedan, avslutar Carina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr