Jobbet, regelverket, läkarnas bedömning och den enskildes inställning är avgörande för om någon blir långtidssjukskriven.
Den traditionella bilden av att det är problem på jobbet som gör att anställda blir långtidssjukskrivna stämmer inte.
Det menar Peje Bengtsson som är analytiker på Försäkringskassan och har gjort en djupdykning i ämnet.
– Det finns många faktorer som spelar in, så man kan absolut inte säga att de flesta sjukdomar orsakas av arbetet. Även yttre faktorer som arbetsgivaren inte kan påverka som till exempel problem hemma, missbruk eller olyckor på fritiden är vanliga, säger han.
Även om han som tjänsteman inte kan uttala sig om det är rimligt att låta arbetsgivare betala en del av sjukpenningen även för dem som sjukskrivits på grund av orsaker som arbetsgivaren inte kan påverka, är han ändå positiv till att frågan lyfts och diskuteras.
– I dag är det betydligt vanligare med långa sjukskrivningar bland dem som jobbar i den offentliga sektorn och inom större företag än vad det är bland mindre företag, och det kan bero på att man i mindre företag helt enkelt har ett bättre ledarskap. Där finns det mycket att lära för de större arbetsgivarna.
Text: Peter Fredriksson
Läs även om regeringens förslag om att företagen ska betala 25% av sjukpenningen för de som är sjukskrivna mer än 90 dagar.
Denna artikel är hämtad ur medlemstidningen Fria Företagare. Bli medlem och få nästa nummer direkt hem i brevlådan >>