Inför valet har vi ställt tre frågor om småföretagspolitiken. Här är frågorna och partiernas svar.
Alexander Christiansson (SD), ledamot i riksdagens näringsutskott
- Vad har ni för ambitioner och visioner med politiken för de fler än 800 000 företag som har 1–10 anställda?
Vi ser småföretagen som den viktigaste förutsättningen för en fungerande välfärd.
- Vad har ni för ambitioner och visioner med politiken för de fler än 800 000 företag som har 1-10 anställda?
I den moderna tjänsteekonomin skapas snabbt nya behov och branscher vilket medför att det blir allt vanligare att människor blir sin egen arbetsgivare. Det tycker vi är bra. Inte minst då småföretagen skapar jobben och kommer med nya, innovativa idéer. I dag ser arbetsmarknaden annorlunda ut än på 70-talet och då behöver politiken hänga med. De hinder som idag hämmar de minsta företagen måste bort. Regelkrångel, höga arbetsgivaravgifter, kompetensbrist, brottslighet, sjuklöneansvar med mera kräver en företagarvänlig politik som är handlingskraftig. - Hur kan jobbskapande accelereras i dessa företag?
Det är tufft att anställa som mikroföretagare i Sverige. De viktigaste åtgärderna är att arbetsgivaravgifterna måste sänkas och sjuklöneansvaret tas bort om fler skall våga anställa. Vi vill utöka växastödet och vårt förslag innebär att arbetsgivaravgiften slopas för de tre fösta anställda. Arbetsgivaren betalar då endast ålderspensionsavgiften på 10,21%. Vi föreslår även ett slopat sjuklöneansvar för företag med upp till 9 anställda. - Företagarförbundet driver frågan om en småföretagarminister. Har ni en kandidat som skulle passa på den posten?
Som talesperson i småföretagarfrågor tycker jag att idén är spännande. Inget annat parti än Sverigedemokraterna har en talesperson i småföretagarfrågor trots att småföretagen bär upp välfärden och är grunden för innovation. Jag delar er uppfattning att frågorna allt för ofta hamnar i skymundan vilket är dåligt för vår ekonomiska utveckling.