9 miljoner bullar på Kanelbullens dag (onsdag 4 oktober)

Kanelbullar med baragrea

Den 4 oktober är det många som firar Kanelbullens dag med att köpa en bulle till kaffet. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer äts det hela 9 miljoner kanelbullar i Sverige den 4 oktober. 55 procent av svenskarna får i sig minst en bulle.

– Det är en viktig dag för oss, även om den inte betyder lika mycket som perioden med semlor, säger Ulf Thor, som driver Konditori Fenix i Emmaboda. Men visst är Kanelbullens dag en kul grej som det skrivs och pratas mycket om och som ger en bra dagskassa.

Skatteintäkterna från försäljningen av kanelbullar i Sverige den 4 oktober beräknas till cirka 40 miljoner kronor. Och det är inte bara bagare och kaféer som tjänar på den här dagen. Enligt Sveriges bagare & konditorer behövs det bland annat 204 000 kg smör, 273 000 kg mjöl och 12 000 kg ägg för att få fram 9 miljoner bullar.

Ulf Thor har drivit Konditori Fenix i Emmaboda sedan 2001. När han tog över konditoriet gjorde han om det till ett så kallat nostalgikafé, med inredningsdetaljer och en retrokänsla som påminner om svunna tider.

– 50- och 60-tal är ett personligt intresse. Tillsammans med mina anställda gjorde jag i ordning kaféet och köpte inredning och prylar på både loppisar och nätet. Nu har vi bland annat en juke box som spelar Elvis, Little Richard och andra favoriter från den perioden. En trappa upp har vi en 70-talsavdelning. Våra gäster är inte bara från Emmaboda, utan många kör en liten omväg för att komma hit och fika, till exempel när de är på väg till eller från Öland.

Som de flesta inom besöksnäringen hade Konditori Fenix en tuff period under pandemin.

– Det var ju restriktioner i två omgångar, men vi kom igenom det genom att gå ner i arbetstid och med hjälp av bidrag från Tillväxtverket. När vi sedan kom ut ur pandemin kom istället elprishöjningar, högre råvarupriser och lite sämre köpkraft hos konsumenterna. Men vi klarar oss. Vi är två personer i bageriet och fyra i butiken.

Den 4 oktober ökar efterfrågan på bullar rejält.

– En vanlig dag säljer vi kanske 20 kanelbullar, berättar Ulf Thor. På Kanelbullens dag bör det kunna bli uppåt 750 stycken, bland annat tack vare att många företag köper bullar och bjuder sina anställda på.

Text: Stefan Hedner

Foto: Konditori Fenix

••••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr