3:12 reglerna skulle förenklas, istället förslår man höjd skatt för småföretagare

Den försenade utredningen kring 3:12-reglerna presenterades i veckan. Farhågorna om försämringar infriades tyvärr. Utredarna föreslår höjd skatt från 20 till 25 procent och dessutom sänkta underlag för lågbeskattad utdelning. Ett förslag som resulterar i höjd skatt för ca 300 000 företagare.

När Alliansregeringen en gång tillsatte utredningen så var målet att förenkla 3:12-reglerna. Men därefter har utredaren fått nya direktiv av dagens regering – höjda skatter på att bygga upp framgångsrika företag.

De entreprenörer som lägger åratal av sitt liv på att bygga upp företag som skapar arbetstillfällen och efter ett antal år äntligen genererar ett överskott ska inte få lov att ta ut den redan beskattade vinsten som utdelning utan tvingas ta ut det som lön. De pengar som finns kvar att dela ut till ägarna är dessutom beskattade en gång – med bolagsskatt.

– Utredaren tror att försämringarna för företagens ägare ska ge 4,8 miljarder i ökade skatteintäkter. Erfarenheter från tidigare försämringar visar att det sannolikt blir betydligt mindre när man väger in de skadliga biverkningarna – att färre finner det lönt att anstränga sig och bygga upp ett företag. En ännu farligare bieffekt är naturligtvis att jobben då också blir färre – 80% av alla jobb skapas i småföretagen säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet Fria Företagare

Vi tycker att 3:12 reglerna skulle tas bort helt och hållet. Beskattning av aktieutdelningar och avyttring av aktier ska vara enhetliga med noterade aktier. En småföretagare, aktiv i sitt bolag, ska inte behöva betala högre skatt på avkastningen av sin kapitalinsats än investerare och institutionella placerare.

Ett borttagande av dessa regler skulle också ge en bättre balans mellan de risker det innebär att vara företagare och den möjliga ekonomiska belöning som kan uppkomma.

Ett svar

 1. Min utdelning före skatt kommer gå från 243000 till 102000.
  Efter skatt blir det från 195000 till 76000.
  Jag får alltså 10000 kronor per månad att röra mig med.
  Samtidigt har skatten jag betalar in minskat med 22000 per år.
  Pengarna blir kvar i företaget och innebär ökad överlikviditet.
  Fast vad jag antagligen kommer göra är att flytta till Kina.
  Sveriges skatteintäkter för mig kommer alltså minska med 48000 för utdelningen och 112000 för inkomstskatten.
  Minus 160000 för Skatteverket för min del alltså. Plus alla andra kapitalskatter som inte kommer gå till Sverige nu.
  Jag tror inte att detta är ett bra förslag alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr