Varning för bluffakturor

Young businesswoman looking at magnifier in notepad

Sommaren högsäsong för sol och bad, men också tyvärr för oseriösa företag med bluffakturor. Vanliga fakturor är olika katalogtjänster som man ombeds att förnya, men även fakturor/erbjudanden där man uppmanas att registrera eller förnya sitt varumärke internationellt dyker upp lite då och då hos olika företag. ”Erbjudanden” om förnyelse av patent förekommer också. Breven ger sken av att vara officiella och man uppmanas att betala stora belopp. Dessa register är inte officiella och har ingen laglig verkan. Så var uppmärksam!

Ett exempel som förekommit är en registreringsavgift med den europeiska varumärkesmyndigheten EUIPO (med kontor i Spanien) som avsändare. Man kan vara uppmärksam på till exempel angett IBAN-nummer som innehåller ett lands förkortning, i regel något annat land än Spanien. EUIPO skickar aldrig fakturor eller brev om uppmaning till direktbetalning. Om du får en faktura som ser ut att komma från en officiell myndighet – så betala inte – utan kontrollera avsändaren först!

Här kan du hitta listor på oseriösa aktörer som skickar bluffakturor

Groth & co

Svensk handel

Svensk handel har även lanserat en app som du registrera dig i och får varningar i din telefon när det dyker upp nya bluffare. Du hittar den på AppStore och Google Play – sök på ”Svenska handel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr