Var fjärde företag tänker söka kontantstödet.

Regeringen presenterade för ett par veckor sedan ett omsättningsstöd som skall ge de företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning i mars-april ett stöd för att täcka fasta kostnader i krisens startskede. I en undersökning om Svenskt näringsliv gjort bland sina medlemmar säger 24 procent att de har för avsikt att söka stödet. Samtidigt säger företagen att de riskerar konkurs eller personalneddragningar om stödet inte förlängs och att de sänkta arbetsgivaravgifterna fortsätter eftersom effekterna av krisen håller i sg.

– Utifrån de siffrorna är det helt uppenbart att omställningsstödet måste utgå för en längre period än bara mars och april, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Svenskt Näringsliv.

Fakta: Så fungerar stödet

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Regeringens beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet. Effekten på statsbudgeten beräknas till omkring 39 miljarder kronor under 2020.

Läs mer på OMNI/TT här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar