Vänsterpartiet vill försämra Rut och Rot

Jonas Sjöstedt in Sept 2014 -2

”Ger fördelar till dem med högst inkomster”

Vänsterpartiet är motståndare till Rut-avdraget och målet är att få bort det helt.

Det har hittills inte lyckats, men genom budgetförhandlingar med regeringen har de minskat taket från 50 000 till 25 000 kronor om året, för personer som ännu inte fyllt 65. Partiet ligger även bakom beslutet att slopa Rut-avdrag för läxläsningshjälp och poolrengöring.

FRIA FÖRETAGARE HAR upprepade gångersökt representanter för Vänsterpartiet och de har valt att inte uttala sig, men Jonas Sjöstedt sa till SVT förra året att skattepengar bör gå till välfärden.

– Rut och rot ger fördelar till dem med högst inkomster. Om fler anställdes inom välfärden skulle nyttan vara större för alla.

 

”Rot-avdrag har gett villaägare möjlighet till privat ombyggnation, nu måste det vara hyresgästernas tur”

 

VÄNSTERPARTIET STÖTTADE DEN första versionen av Rot-avdraget, som infördes 2004, men har de senaste åren arbetat för att trappa ner på det. 2016 sänktes subventionsgraden från 50 % av arbetskostnaden för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, till 30 % och partiet skriver på sin hemsida att målet är att gå vidare och sänka taket ytterligare. Även det motiveras med att gynna allmännyttan.

– Rot-avdrag har gett villaägare möjlighet till privat ombyggnation, nu måste det vara hyresgästernas tur, skriver Vänsterpartiet på sin hemsida.

 

Historia

2004

Införs Rot-avdraget, dels för att öka byggnadsarbeten hos villaägare, men främst för att minska svartjobben inom byggbranschen. Det innebär ett avdrag på 50 % av arbetskostnaden. ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad.

2007

Införs Rut-avdraget, som innefattar hushållsnära tjänster. Det innebär ett avdrag på 50 % av arbetskostnaden. RUT står för rengöring, underhåll och tvätt.

2013

1 januari 2013 innefattas även läxhjälp i Rut-avdraget.

2015

1 augusti 2015 avskaffas Rut-avdraget för läxhjälp.

2016

1 januari 2016 reducerades skattereduktionen vid användning av ROT, från 50 % till 30 % av arbetskostnaden. Samma datum halverades även maxtaket på RUT, från 50 000 till 25 000 kronor för personer som inte fyllt 65. Samtidigt exkluderas matlagning och poolrengöring från Rut-avdraget.

2017

1 januari 2017 utökas Rut-avdraget till att omfatta reparation av vitvaror.

 

TEXT: SÖLVE DAHLGREN

FOTO: Frankie Fouganthin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr