Utbildning ledde till ny karriär!

FF Utbildning HunnamÜla Entreprenad 1a

Patrik Larsson driver Hunnamåla Entreprenad, och han konstaterar att det blir en hel del utbildningar varje år. ”Så fort det kommer nya lagkrav så är det bara att sätta sig i skolbänken”, säger han.

Högarna med bergkross reser sig som pyramider runt hans hjullastare när han forslar material till ett pågående vägbygge.

– Det är ett fritt och härligt jobb, säger han och tillägger att han drivit företaget sedan 1999 när han köpte sin första grävmaskin.

Då jobbade han som brandman och fälthållningsledare på en flygplats, men för fem år sedan bestämde han sig för att ägna sig åt det egna företaget på heltid.

Sedan dess har den egna maskinparken fyllts på och nu har företaget en hel del fordon.

Under årens lopp har han ägnat en hel del av arbetstiden åt att läsa in kurser och utbildningar, och det har varit både positivt och negativt.

– Jag går gärna utbildningar som är meningsfulla och som jag har nytta av i mitt företag, som till exempel rör säkerhet. Men sedan blir det tyvärr en hel del kurser som inte är lika meningsfulla, men som man är tvingad att läsa. Så fort det kommer nya lagar följs de ofta av ett krav på att man ska läsa en specifik kurs. Och den typen av utbildningar är ofta dyra, säger han och tillägger att som småföretagare får han betala dubbelt.

Dels ska arrangören ha betalt, men sedan blir det även stilleståndskostnader för hans egen del.

Patrik Larsson
jobbade tidigare som brandman.
Patrik Larsson
...men nu driver han sitt företag sedan fem år tillbaka.
Maskinen
... kallas den Blå Smurfen av kollegorna på vägbygget
Livslångt lärande
Det är mycket ny teknik som det gäller att lära sig
Föregående
Nästa
– Det här med utbildningar för oss i entreprenadbranschen är en djungel, och det gäller att försöka ha framförhållning. Jag kan ju inte ta ledigt hur som helst eftersom jag ofta jobbar i stora projekt tillsammans med andra entreprenörer.

Han är kritisk till att det ska vara så mycket byråkrati och papperskrångel när det gäller att driva företag. Nu lämnar han i och för sig iväg all bokföring, så den biten slipper han ägna sin arbetstid åt. Men desto snårigare är till exempel regelverken om stenrösen och stenmurar som ständigt ändras och som tar mycket tid att hålla sig uppdaterad på. – Ibland känns det som att jag måste ägna mer tid åt att fylla i blanketter än att utföra själva jobbet.

Text & foto: Peter Fredriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr