Undvik fällorna i din tjänstepension

AdobeStock_127075380

För många småföretagare kommer pensionssparande långt ner på prioriteringslistan. Det kan komma att visa sig vara en dålig prioritering När pensionsåldern närmar sig. Tjänstepensionen kan nämligen komma att utgöra 25-30 procent av den totala pensionen för många.

För anställda med kollektivavtal betalar arbetsgivaren in 4,5% av lönen till Tjänstepension. Småföretagare som struntar i detta för sig själva riskerar att bli fattigpensionärer på sin ålders höst. Många småföretagare håller dessutom ner det egna löneutrymmet vilket ytterligare spär på risken för ett fattigt pensionärsliv.

På samma sätt som man besiktigar bilen bör småföretagare (och alla andra) varje år ”besiktiga” sin pension och de fonder som pensionskapitalet är investerat i.

Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet säger till Dina Pengar:

Undvik följande fyra: underpresterare, dolda indexfonder, höga avgifter och högrisktagare. Speciellt avgifterna kan vara värt att hålla ett extra öga på, de kan tyckas marginellt med någon procent hit eller dit, men det kan visa sig att du mister onödigt stor del av ditt framtida pensionskapital om du inte ser upp.

En procents högre avgift kan innebära 25 procent lägre tjänstepension sett över ett helt arbetslivs sparande.

Rent konkret innebär det att din tjänstepension kan sänkas med 410 000 kronor om du sparar en tusenlapp i månaden, visar beräkningar från Collectum som Expressens Dina Pengar publicerat.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr