Turisterna kommer tillbaks!

Woman sleeping on bed in luxury hotel room in the morning infront of big window. Chilling well on comfy matress and pillows.

Trots covid-19-pandemin syns under sommaren en tydlig ökning av antalet övernattningar på svenska hotell, vandrarhem och i stugbyar jämfört med sommaren 2020. ”Intressant är även att vi i sju av Sveriges 21 län ser en ökning i antalet gästnätter jämfört med sommaren före pandemin”, säger Karin Hallmén på SCB.

Att reserestriktionerna både till och inom Sverige till följd av utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot rese- och besöksnäringen har knappast undgått någon. Nu har andra sommaren med pandemin nyss passerat och vi har tittat närmare på hur det har gått för svenska hotell, stugbyar och vandrarhem under juni–augusti 2021 jämfört med samma månader 2019 och 2020. Karin Hallmén är utredare inom turismstatistik på SCB. Hon menar att vi kan se en tydlig återhämtning i år jämfört med förra sommaren.

– Beläggningen på svenska hotell, stugbyar och vandrarhem låg i somras på 13,2 miljoner, vilket är en ökning med 4,1 miljoner gästnätter jämfört med juni–augusti 2020.

Storstäderna tappar fortfarande medan landsbygden slår rekord.

Sju län runtom i landet hade en högre beläggning på hotell, vandrarhem och stugbyar jämfört med före pandemin (2019). Västernorrland, Gotland, Halland, Jämtland, Gävleborg, Kalmar Län och Västerbottens län ökade mellan 2-17 procent jämfört med före pandemin. Stockholm har det fortsatt tuffast med minskning om 40% jämfört med 2019.

Se hela listan på SCBs sajt nedan.

Läs mer på SCB.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr