Torbjörn ser likheter i att leda företag och fotbollslag

Torbjörn Nilsson är en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Nu är han aktuell med boken ”Leda med känsla”.
– Det är viktigt att vara anpassningsbar som småföretagare, säger ”Tobbe” till Fria Företagare.

Med sina 332 mål i IFK Göteborgs tröja är han föreningens bästa målskytt genom tiderna. Han fick Guldbollen 1982 och har vunnit Uefa-cupen med Blåvitt – två gånger.
Vi träffar honom på en av hans föreläsningar. Vanligtvis är innehållet inspirerande coachning. Men denna gång är det lite mer underhållande – ett gubbdagis utanför Göteborg.
– Sånt här är alltid kul. De flesta känner till IFK Göteborg och har en relation till föreningen, vare sig man gillar Blåvitt eller inte. Det är kul att sitta och tjöta med gubbarna, säger Torbjörn Nilsson.

I november släppte han en ny bok: ”Leda med känsla”. Torbjörn Nilsson brukar prata om hur man skapar en delaktighet på arbetsplatsen och hur man motiverar medarbetare till att arbeta mot gemensamma mål. Boken handlar till viss del om fotboll, men framförallt om ledarskap på mellanchefsnivå. En av de farligaste sakerna på en arbetsplats är, enligt Torbjörn, en ”vi-och-dom-mentalitet”.

Vilka likheter ser du mellan idrottsledare och småföretagare?
– De måste vara anpassningsbara eftersom strukturen hela tiden förändras, både hos konkurrenter och inom de egna leden. Idrottsledare är nära sina medarbetare och beslutsvägarna blir därför korta.

Vad kan en småföretagare lära sig av idrotten?
– Det är farligt att generalisera eftersom det finns många olika sorter ledarskap. Jag tror det går att lära mycket av varandra. Men inom idrotten jobbar man närmare människan bakom den aktive och ser mer till helheten, säger Torbjörn Nilsson.
Han föreläser omkring 50 gånger per år och är utöver det anfallstränare i Göteborgsklubben Utsikten. ”Tobbe” driver själv ett eget företag sedan flera år.
Två saker avskyr han: prestige och stolthet.
– Det är två saker om har en otrevlig förmåga att stoppa all ny kunskap. Strunta i prestigen och lägg undan stoltheten. Då kan du istället lära dig en massa nya saker, säger bolltrollaren.

Vad är det roligaste du har varit med om på fotbollsplanen?
– Det roligaste jag varit med om är svårt att säga. När man är inne i en resa finns det väldigt många krav. Efteråt, när man är framme vid målet, kan man slappna av på ett annat sätt och njuta av festen, säger Torbjörn Nilsson.

Text & foto: Tobias Sandblom
Fotnot: Denna artikel är hämtad ur medlemstidningen Fria Företagare nr 2/16. Bli medlem så får du tidningen direkt hem i brevlådan och flera andra förmåner >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr