Sveriges ungdomar vill starta företag

Men ändå är det för få som gör det…

I en undersökning gjord av SIFO i samarbete med Swedbank säger sig fyra av tio ungdomar vilja starta eget företag. Motsvarande siffra i övriga befolkningen är endast en av fyra. Framtidens entreprenörer finns bland dagens unga, och Sverige behöver fler nya företagare. Men trots att vi ser ett stort intresse för att driva företag är det många som avstår från att starta eget. 

Företagarförbundet vill underlätta företagandet så att fler startar och driver företag. Då är det viktigt att regelkrånglet minskar. De flesta politiker är eniga i att så bör ske både i Sverige och EU men ändå händer det alldeles för lite. Företagen uppger tvärtom att de upplever det krångligare. Det är dags att gå från ljumma ord till handling nu.

Vi föreslår ett antal konkreta insatser:

  • Regelrådet uppdras att se över befintliga regler därefter initiera och lämna förslag på förenklingar i samarbete med företrädare för företagen
  • En konsekvenskalkyl införs som arbetsredskap för lagstiftaren och myndigheter
  • En handledning för kommunal syn och relation till småföretag framställs
  • Gör verklighet av Göran Perssons ide: ”solnedgångsprincipen” dvs att regler som omfattar småföretag automatiskt försvinner efter bäst före datum (5 år) om inte riksdagen aktivt fattar förnyat beslut om regeln.


Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny