Svartjobb: 66 miljarder i utebliven skatt

ConnySvensson

Svartjobben förstör för laglydiga småföretagare och staten förlorar SKATTEINTÄKTER . Hela 66 miljarder kronor vid senaste mätningen. Den är från 2008. Nästa år beräknas den nya utredningen vara kvar. Vad har hänt de senaste 10 åren?

SKATTEVERKET HÅLLER i nuläget på med den nya mätningen på hur omfattande svartjobben är, och hur mycket det kostar i utebliven skatt. Ingenting tyder på att det minskat sedan 2008, men politiska beslut som rot- och rutavdrag har begränsat svartjobben inom vissa branscher, medan åtgärder som personalliggare och kassaregister kan ha hjälpt till i andra.

– Inom vissa branscher misstänker vi däremot att en ökning skett, till exempel inom bilvård. Där vi inte kontrollerar ökar fusket med en gång, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket. Han förväntar sig att riksdagen kommer rösta igenom förslaget att införa personalliggare inom tre nya branscher: bilvård, livsmedel- och tobaksgrossister, samt skönhetsvård. Här finns det indikationer på att svarta pengar flödar, och att även grövre brottslighet gömmer sig bakom till synes fullt legitima verksamheter.

– Vi jobbar ju med kontroller och på vissa salonger som arbetar med skönhetsvård har det förekommit ren bordellverksamhet. En del massagesalonger erbjuder mer än vanliga behandlingar och vi har räddat ett flertal tjejer som tagits hit till Sverige med löften om helt andra arbeten, säger Conny Svensson.

SVENSKT NÄRINGSLIV har dock kritiserat åtgärderna med personalliggare, och menar att det är kostsamt i förhållande till vad det ger. De vill  se en oberoende utvärdering av effekterna innan fler branscher åläggs reglerna. Conny Svensson medger att det är kostsamt att följa reglerna, men pekar på fördelarna.

– Lagen om kassaregister ger staten tre extra miljarder in varje år, säger han. Hur mycket staten fortfarande luras på kommer förhoppningsvis redovisas nästa år.

Text: Mia Sandblom

 

NEGATIVA KONSEKVENSER

>> 66 miljarder kronor i minskade skatteintäkter – per år.

>> Laglydiga företagare får svårt att konkurrera.

>> Svart arbetskraft saknar rättigheter och kan råka väldigt illa ut, inte minst om de vistas i landet utan tillstånd.

>> Social dumpning, lönerna inom yrket sänks, även för vit arbetskraft.

>> Svarta pengar finansierar ofta annan kriminell verksamhet, som narkotikahantering och trafficking.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr