En effekt av Coronapandemin är att många möten flyttat från det fysiska rummet till digitala mötestjänster. Det kan i sin tur ge positiva effekter för miljön och göra det möjligt för fler att delta, enligt en jämförelse som Meet-Green gjort.
Redan innan pandemin slog till och tvingade fram en minskning av fysiska möten levde diskussionen om ”resfria” möten som ett alternativ. Då främst med fokus på att minska företags och organisationers miljöpåverkan. Det amerikanska eventföretaget MeetGreen har kartlagt effekterna av att hålla en konferens med 1 000 deltagare på nätet i stället för i en amerikansk stad. Enligt MeetGreen ökade antalet deltagare med 50 procent jämfört med den fysiska konferensen, samtidigt som koldioxidutsläppen – där bland annat resor och boende ingår – minskade från 1 800 ton till 8,4 ton.
Funderar du på att börja med digitala möten? Fria företagare har testat några av de mest populära mötestjänsterna. Här är en genomgång av några av dem.
MICROSOFT TEAMS
Videomötestjänsten ingår som en del i det större Teams-paketet som bland annat ger möjligheter till chattar, fillagring och webbversioner av Word, Excel och Powerpoint. Även här finns en gratisvariant med maximalt 100 deltagare och 60 minuter som längsta möte (tillfälligt höjt till 300 personer och 24 timmar under covid-19-pandemin). Betalda abonnemang ger möjlighet till upp till 300 deltagare, och möjlighet finns även att sända video till upp till 10 000 mottagare, som inte själva deltar med video.
Pris: Gratis för den begränsade versionen, från cirka 50 kronor per månad och användare för betalda varianter (från cirka 120 kronor i månaden med Office–paketet inkluderat).
Bäst till: Den som också har behov av de andra funktioner som finns i paketen.
SKYPE
Gammal klassiker som fortfarande fungerar. Skype för företag som ägs av Microsoft håller på att ersättas av Teams.
Pris: Gratis
Bäst till: Samtal med vänner och familj, eller för intervjuer, medarbetarsamtal eller liknande. Möjligheten att ringa till nummer utanför Skype är också användbart
GOOGLE MEET
Enkel tjänst att komma igång med, då många redan har Google-konton, exempelvis genom Gmail. Gratistjänsten via personliga Google-konton är begränsad till 100 deltagare och 1 timme långa möten, men företag och organisationer som använder Google Workspace kan ha upp till 250 deltagare och 24 timmar långa möten.
Pris: Gratis för den begränsade versionen, cirka 80 kronor per månad och användare för den enklare Workspace-varianten.
Bäst till: Mellanstora möten.
ZOOM
Populär tjänst för större möten. Gratisabonnemanget är begränsat till maximalt 100 deltagare och 40 minuter, men det finns betalda varianter utan tidsbegränsning och med upp till 1000 deltagare.
Pris: Gratis för den begränsade versionen, betalda varianter kostar från 1 500 kronor per år.
Bäst till: Stora möten.
JIT.SI
Videomötestjänsten Jitsi Meet är enkel att använda. Du behöver inte installera någon programvara, inte köpa någonting, inte registrera dig. Allt som behövs är att skapa en länk till ett möte och sedan sprida den länken till mötesdeltagarna, som antingen använder dator, surfplatta eller telefon.
Pris: Gratis
Bäst till: Mindre möten. Möjlighet till att sätta eget namn på mötesrummet.