Stora företag får låna på sex års tid medan de mindre skall betala tillbaks på 12 månader

Företagarförbundet  Mathias

Regeringen har föreslagit att småföretag skall få nya anstånd med betalning av moms och arbetsgivaravgift för oktober-december för att få möjlighet att stärka likviditeten tillfälligt.

Anstånden skall betalas tillbaks med en kostnadsränta på 1,25 procent samt anståndsavgift om 0,2 procent vilket är oskälig ränta när anledningen till lånebehovet är lånegivarens restriktioner. Ränta i likhet med CSN-lån på 0,16 procent är acceptabelt i denna situation.

Men vad värre är – att därtill begära tillbaks lånet på 12 månader är ju helt orimligt. Det liknar ju villkor för SMS-lån? Att ett krisdrabbat företag skall återhämta sig på rekordfart efter den värsta krisen på 100 år är bara för mycket begärt. Har Staten själv tänkt betala tillbaks alla de pengar man lånar till alla krisstöd redan inom 12 månader? Det kan man såklart inte begära. På samma sätt kan man inte begära att småföretagen skall klara motsvarande uppgift.

Samtidigt som man anser att småföretagen kan betala tillbaks lån på 12 månader så föreslår näringsminister Ibrahim Baylan (S) att paketresearrangörer skall få låna för att betala tillbaks de uteblivna resorna till deras resenärer, dessa lån skall betalas tillbaks på sex år.

Återigen visar politiken sitt ointresse för de små företagen samtidigt som man anstränger sig på riktigt för att hjälpa storföretagen.

Regeringen uppmanar att man skall förbereda sig både mentalt och fysiskt på att leva i denna kris hela 2021 och samtidigt sätter de upp villkor för småföretag att de skall betala tillbaka lån inom 12 månader. Hur får de ihop den ekvationen?

Ett svar

  1. Skamligt är ordet….denna regering är totalt verklighetsfrånvarande och med så dålig kunskap av hur samhället fungerar så borde de avgå omedelbart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr