Sommartema: Alexander skapar sitt eget sommarjobb

Under sommaren poppar säsongsföretagen upp över hela landet. Alexander Lindgren hyr ut kajaker och båtar till semesterfirare från hela världen.

Redan för sex år sedan tog han över Gräsö Kanotcentral och sedan dess har han lagt ned mycket energi på att göra uthyrningsverksamheten känd.

Av allt att döma har han lyckats ganska väl, det egna företaget omsätter numera cirka 100000 kronor under sommarhalvåret och det innebär ett värdefullt tillskott till den egna kassan.

– Min ambition är att jag ska kunna finansiera en del av mina högskolestudier med intäkterna från min enskilda firma, säger han men tillägger att verksamheten är relativt väderberoende.

När det spöregnar och åskar är intresset för att hyra båt eller kajak obefintligt, men ofta har han tur med vädret.

Att driva ett säsongsföretag innebär att det är lätt att bli lite ringrostig under vinterhalvåret, men Alexander Lindgren försöker hålla sig ajour med allt vad det gäller nya skatteregler och krav på administrationen.

– Jag slipper ha kassaregister eftersom jag inte har någon kontanthantering, allt faktureras till kunderna. Sen har jag god nytta av ett lättanvänt bokföringsprogram som även gör deklarationen åt mig.

I dagsläget har han 24 kajaker samt fyra båtar med aktersnurror till uthyrning, och det är alldeles lagom i förhållande till kundernas efterfrågan.

– Men på sikt kan jag förstås tänka mig att expandera. Drömmen vore att kunna leva på detta under större delen av året, säger han.

Text: Peter Fredriksson

 

Alexanders tips till den som driver säsongsföretag

1. Var företagare hela året. Håll dig ajour med skattenyheter även under vintern.

2. Satsa på ett bra bokföringsprogram som även kan göra deklarationen åt dig.

3. Håll nere de fasta kostnaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr