Sommarpratarna du som företagare inte får missa!

aeae57ff-19ec-406b-a895-1f3a0f230bd1

Gunilla von Platen. (Foto: Mattias Ahlm/SR)

Årets sommarvärdar eller sommarpratare har presenterats. Bland profiler som Greta Thunberg (som inleder på midsommardagen), Mona Sahlin, Anders Tegnell, Ulf Lundell, Miss Li, Lars Wallin, Lena Endre och många andra hittar vi även några intressanta näringslivsprofiler som för företagare och entreprenörer kan vara intressanta att ta del av.

Niklas Adalberth – Grundare av Klarna, 30 juni

”Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen. Sedan i våras kan de få stöd som har idéer och initiativ som kan förbättra situationen i världen angående coronaviruset. Stiftelsen finns förutom i Stockholm även i Rwandas huvudstad Kigali”

Mitt Sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, satt i häktet i New York och hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende, men ändå satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.

Anders Borg, tidigare finansminister, 8 juli

”Var Sveriges finansminister under åtta år och utsågs till EU:s bästa finansminister av tidningen Financial Times 2011.Är idag rådgivare till bland andra kapitalförvaltaren East Capital, ordförande för Sehlhall fastigheter och styrelseledamot i Nordic Entertainment Group.”

Mitt Sommar blir en blandning av politik, kris, corona, världen och lite om hur livet ter sig när man gifter sig som 50-åring.

Kjell A. Nordström, forskare kring internationella företag, 17 juli 

Även föreläsare och författare.

”Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier. Fick stort genomslag för 20 år sedan med boken Funky Business som översatts till 39 språk och sålts i över en miljon exemplar.”

Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.

Gunilla von Platen, företagsledare, 19 juli

”Framgångsrik affärskvinna som i år gett ut memoarboken Draken i rummet om ett händelserikt liv och vägen till toppen av svenskt näringsliv. Grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation och idag delägare i det globala kundservicebolaget Transcom Worldwide med 27 000 anställda.”

Jag kommer framför allt att berätta om två kvinnor som överlevde allt och som på olika sätt satte sig upp mot den hederskultur som präglade min familj och min uppväxt. Jag kommer också ta vara på tillfället att prata om den skeva maktbalansen i näringslivet, hur du som kvinna inte kan räkna med stöd varken från män eller dina ”medsystrar”.

Karin Smirnoff, författare och företagare, 23 juli

Har släppt den hyllade och bästsäljande ”Jag for ner”- trilogin. Är vd för ett trävaruföretag i Piteå. Har arbetat som journalist och fotograf och även drivit ett gatukök i Hammenhög.

Mitt program följer ingen mall, inget tema eller musikalisk matchning. Det börjar i en skog utanför Södertälje och slutar vid ett nedlagt gruvschakt i Västerbottens inland. Eller så blir det något helt annat.

Martin Lorentzon, grundare Spotify, 1 augusti

”En av grundarna av musiktjänsten Spotify 2006. Sitter i styrelsen för företaget som finns i stora delar av världen och som i slutet av maj är värderat till 350 miljarder kronor. Utsågs till Årets svensk i världen 2014.”

Mitt program spänner från västgöta-knallarnas Borås, via techbolags-täta Stockholm till Spotifys börsintroduktion i New York. Jag berättar om entreprenörskap, vad som har påverkat mig och hur man startar ett företag.

Olof Stenhammar, Lantbrukare, entreprenör, finansman, 10 augusti

Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Bolaget tog även över bland annat Stockholmsbörsen och försökte också köpa Londonbörsen. 2008 bytte bolaget namn till OMX och såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor. Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004. Har skrivit memoarerna Det ordnar sig.

Jag kommer att berätta om att jag redan 1953 ville ansöka om OS till Sverige – i Finspång. Dessutom, hur man med tur kan vända en pinsam grundstötning till odödlighet. Om ingen hindrar mig kanske jag framför en egen snapsvisa.

Johan H. Andresen, vd investmentbolaget Ferd, 12 augusti

”En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Familjen drev i nästan 150 år Tiedemanns Tobaksfabrik. Investerar i sociala entreprenörer, till exempel konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens.”

Jag blev född med ansvar, eller åtminstone kändes det så. Men vi har alla ansvar i olika grad, och det behöver inte vara ett bekymmer, man kan förändra åsikter, agerande, och politik, sprida glädje och bidra till en hållbar framtid. Jag ska prata om att ha och ta ansvar. Och spela musik av rebeller.

Se alla sommarpratare här

TIPS – Uppdatera din kalender med alla sommarvärdar

På Sveriges radios sajt kan de su hur du enkelt kan ladda dina kalender i dator eller mobil med alla sommarens sommarvärdar – dag för dag!
Se hur du gör på Sveriges radios sajt här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr