Snart kommer ett orange kuvert

orange-kuvert

Det orange kuvertet är på väg med alla svenskars årliga pensionsbesked. Norra Sverige är först ut i mitten av februari, sedan arbetar sig utskicken söderut för att avsluta i Skåne i mitten av mars. Beskedet innehåller idag inbetalda belopp på varje persons egna pensionskonto och de fondinnehav man har kopplat till pensionen. Förr hittade man även en prognos i kuvertet men den är borttagen.

”Beskedet fungerar bäst som en årlig påminnelse om att se över sina pensionsval. Men det är bara för den mindre premiepensionsdelen som det finns val att göra i den allmänna pensionen”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia till dagens industri.

Premiepensionsfonderna lämnade en avkastning på 17,6 procent i genomsnitt under 2023, så det blir ett glatt besked för många. Allra gladast kan de vara som valt Swedbanks eller SEBs teknikfonder som gav över 50% avkastning, medan många andra USA och teknikfonder gav över 30 procent under 2023.

Prognosen inför pensionen då? För de som är nyfikna kan man hitta den bland annat på MinPension.se, där kan du även göra prognoser för tjänstepensionen och exprimentera med olika tidpunkter för pension och hur dessa påverkar pensionen i framtiden.

Läs mer på DI.se

eller pensionsmyndigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr