Elena Ahmadis som är doktor och lärare i företagsekonomi på högskolan i Gävle har forskat på chefers hälsa och hur den påverkar företaget. Generellt mår chefer i små bolag bra. Men…
”Småbolagschefen är ofta också entreprenören som äger företaget. Risker för hälsan och välbefinnandet är då att man bland annat arbetar för mycket och det är svårt att hålla balansen mellan arbete och privatliv”, säger hon.
Småföretagare är inte bara chefer utan arbetar också oftast operativt i företaget. De får rycka in om medarbetare är sjuka och spara sitt vanliga arbete till ledig tid på helger och kvällar.
”Många ägare känner sig också tyngda av ansvaret att se till att personalen mår bra och har en stabil inkomst.” säger Elena till dagens Industri
Men trots långa arbetsdagar mår de flesta chefer bra och trivs med sitt arbete och liv enligt Elenas forskning vilket överraskade henne.
”Det tror jag har med den entreprenöriella dimensionen i ägar-chefers arbete att göra, känslan av att man arbetar med det man vill, man gillar sin produkt, man tycker det är ett meningsfullt arbete som fyller en viktig funktion i samhället.”
I dagens industri ger Elena sju råd för ett hälsosammare chefsskap:
- Prioritera hälsan
- Aktivt ledarskap
- Var närvarande
- Öppen dialog
- Resurser
- Unika förutsättningar
- Stöd i början
Läs mer utförligt om varje råd här
Resultatet av Elenas studier visar att de chefer och småföretagare som spenderar mycket tid på att gå runt på företaget ofta har en lönsammare tillväxt.