Regeringen vill sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent nästa år. Det här gör att många företagare inom byggnäringen ser rött.
– De enda som tjänar på sänkningen är svartjobbarna, säger Gil Garcia.

Till vardags driver han EB-Kök Production Svenska AB som är specialister på att tillverka och sälja måttanpassade kök till privatpersoner.

Under årens lopp har det visat sig att rot-avdraget haft flera positiva effekter både för hans företag och dess kunder.

– Dels ser vi att många unga barnfamiljer haft råd att anlita oss. Men sen ser vi även att alla de här svartjobbarna helt försvunnit. Det var länge sen jag såg några skumma asfaltläggare här i krokarna, och det är naturligtvis positivt för hela branschen.

Gil Garcia är rädd för att svartjobben kommer att öka markant på lite längre sikt.

Den planerade sänkningen av rot-avdraget är dessutom så pass stor att den kan göra att privatpersoner helt skjuter upp sina planer för renovering och tillbyggnader, och detta i sin tur gör att byggföretagen får mindre att göra och måste permittera personal.

– Jag förstår mig inte på regeringen, de ser bara siffror men förstår inte hur verkligheten ser ut. Om vi får fler kunder som betalar vita pengar, ja då får ju även samhället mer tillbaka i skatt. Den svarta marknaden gynnar bara kriminella fuskare, säger Gil Garcia som menar att en sänkning av rot-avdraget gör alla till förlorare.

Text & foto: Peter Fredriksson

 

Fakta:
Regeringens förslag innebär att man från och med nästa år inte får dra av 50 procent utan endast 30 procent av arbetskostnaden för renoveringar och tillbyggnader av permanentbostäder och fritidshus. Syftet är att det sänkta avdraget ska finansiera åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet. Förslaget kommer att läggas i höstbudgeten efter en första remissrunda.

N

Mycket förmånligt

Ett medlemskap späckat med småföretagaranpassade medlemstjänster och förmåner. Din egen inköpsavdelning, rådgivning, försäkringspaket och mycket mer.

N

Småföretagen är bra för Sverige

De allra flesta jobben och tillväxten skapas här. Vi driver opinion för att göra det bättre, enklare och tryggare för dem att utvecklas. Bra för småföretagen, bra för Sverige!

N

Av småföretagare, för småföretagare!

Vi fokuserar på de allra minsta företagen, soloföretagare och de med upp till tio anställda. Vi är själva småföretagare och vet hur verkligheten ser ut.